Inspiracja INTERMARCHE

Amerykańskie pancakes z brzoskwiniami

Amerykańskie pancakes z brzoskwiniami

Główne składniki

  • Brzoskwinia

    Brzoskwinia

  • Masło ekstra Paturages

    Masło ekstra Paturages

    200g

  • Maślanka Paturages

    Maślanka Paturages

Składniki

  • Pancakes ( około 20 szt.)
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki maślanki
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • DŻEM
  • 1,2 kg brzoskwiń
  • 1 laska wanilii
  • 350 g cukru żelującego 3:1

Sposób przygotowania

Masz ochotę na pożywny, a zarazem lekki poranny posiłek? Na śniadaniowym stole zwykle goszczą kanapki, parówki bądź jajecznica. Czas na oryginalną odmianę! Oto przepis na pancakes, zwane amerykańskimi naleśnikami. Można je podawać dosłownie ze wszystkim, ale my proponujemy wersję brzoskwiniowo-waniliową. Przyrządzenie takiego śniadania jest banalnie proste i zajmuje niewiele czasu. Idealnie sprawdza się również jako deser.

KROK 1

Zaczynamy od przygotowania dżemu. Brzoskwinie obieramy ze skórki i wyjmujemy pestki. Owoce kroimy w drobną kostkę i przekładamy do garnka z grubym dnem. Do brzoskwiń dodajemy ziarna z wanilii oraz cukier żelujący.

KROK 2

Dżem gotujemy ok. 5-6 minut od chwili zagotowania, delikatnie mieszając od czasu do czasu. Odstawiamy do wystygnięcia.

KROK 3

Proszek do pieczenia łączymy z mąką, a następnie dodajemy do nich pozostałe składniki. Miksujemy do chwili, aż ciasto będzie gładkie i jednolite (najwygodniej zrobić to w blenderze z kielichem).

KROK 4

Po wymieszaniu ciasto odstawiamy na około 20 minut, po czym smażymy niewielkie placuszki na lekko natłuszczonej olejem patelni (na patelni ceramicznej dodatek oleju nie jest konieczny). Ciepłe pancakes podajemy z dżemem brzoskwiniowym.