Inspiracja INTERMARCHE

Awokado faszerowane tuńczykiem

Awokado faszerowane tuńczykiem

Główne składniki

  • Awokado

    Awokado

  • Pomidorki cherry

    Pomidorki cherry

    250 g

  • Tuńczyk w zalewie

    Tuńczyk w zalewie

Składniki

  • 2 awokado
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • pomidorki koktajlowe
  • 1 czerwona cebula
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz i zioła do dekoracji

Sposób przygotowania

Zestawienie tuńczyka z awokado to niezwykle trafna kombinacja smaków, a do tego stanowi prawdziwą bombę witaminową. Naszą propozycją na to zestawienie jest awokado wypełnione farszem z tuńczyka – pasuje idealnie na śniadanie, kolację, a nawet przystawkę. Dobrze się prezentuje i można przygotować je wcześniej, zatem będzie świetnym pomysłem jeśli planujesz zaprosić gości. Pamiętaj, że awokado nie może być mocno dojrzałe, ponieważ będzie pełniło także rolę naczynia.

KROK 1

Awokado obierz i przetnij wzdłuż na pół. Wyjmij pestki

KROK 2

Tuńczyka lekko odsącz i przełóż do małej miski. Rozdrobnij widelcem, skrop sokiem z cytryny i dopraw do smaku.

KROK 3

Poszatkuj drobno czerwoną cebulę i dodaj do tuńczyka. Powstałym farszem napełnij połówki awokado.

KROK 4

Pokrój pomidorki koktajlowe na ćwiartki i połóż je na wypełnionych farszem awokado. Udekoruj ziołami.