Inspiracja INTERMARCHE

Batony energetyczne

Batony energetyczne

Główne składniki

  • Migdały w płatkach Bouton d'Or

    Migdały w płatkach Bouton d'Or

  • Płatki owsiane Chabrior

    Płatki owsiane Chabrior

    błyskawiczne, górskie

  • Żurawina suszona Bouton d'Or

    Żurawina suszona Bouton d'Or

Składniki

  • 300 g płatków owsianych
  • 50 g wiórków kokosa
  • 40 g ziaren słonecznika
  • 3 łyżki sezamu
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 60 g pokrojonych migdałów
  • 1 szklanka poppingu z amarantusa
  • 30 g brązowego cukru
  • 110 g masła
  • 200 ml miodu
  • 80 g pestek dynii

Sposób przygotowania

Uwielbiasz rano zjeść coś słodkiego ale jednocześnie chcesz się zdrowo odżywiać? Polecamy pyszny przeis na batony energetyczne, które przyrządzisz w kilka chwil a dodadzą energii na cały poranek. Spróbuj!

KROK 1

Płatki łączymy z kokosem, ziarnami dyni i słonecznika. Wysypujemy na dużą blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiekamy 10 minut, średnio co 3 minuty szybko mieszamy płatki łyżką, aby nie spiekły się tylko z wierzchu. Po podpieczeniu wyjmujemy je z piekarnika i przesypujemy do miski a następnie łączymy z migdałami, żurawiną i amarantusem. Mieszamy.

KROK 2

W garnku z grubym dnem łączymy miód, masło i cukier. Doprowadzamy je do wrzenia i na małym ogniu gotujemy około 2 minuty (uwaga - masa mocno się pieni). Gorącą masą zalewamy płatki z dodatkami i dokładnie mieszamy.

KROK 3

Blaszkę o wymiarach 35x25 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią masę owsianą, którą mocno dociskamy (zwłaszcza po bokach). Najlepiej dociskać dłońmi, ale trzeba je wcześniej zamoczyć w zimnej wodzie - w przeciwnym razie płatki będą się przyklejać do rąk.

KROK 4

Formę wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 15-18 minut. Po wyjęciu z piekarnika masę odstawiamy na około 1,5 godziny do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z blachy i bardzo ostrym nożem kroimy na batony.