Inspiracja INTERMARCHE

Bifteck haché de cheval - francuski burger z jajkiem - Tydzień Francuski

Bifteck haché de cheval - francuski burger z jajkiem - Tydzień Francuski

Główne składniki

  • Jaja z chowu ściółkowego Kotlina Natury

    Jaja z chowu ściółkowego Kotlina Natury

    M, 10 szt.(0,45zł/1szt.)

  • Ziemniaki

    Ziemniaki

Składniki

  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 2 szczypty tymianku
  • 1 łyżka francuskiej musztardy
  • 100 ml zimnej wody
  • 600 g mielonej wołowiny (antrykot)
  • sos
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 6 ziemniaków
  • 6 ziemniaków

Sposób przygotowania

Na fali niesłabnącej mody na burgery, prezentujemy dziś ich wersję francuską. Jeśli znudziły Was klasyczne formy podawania burgerów w bułce, poniższy przepis będzie pyszną odmianą. Na kotlecie z mielonej wołowiny kładziemy bowiem jajko sadzone, stąd osobliwa nazwa dania, którą można przetłumaczyć jako "jajko jadące na koniu". W wersji z pieczonymi ziemniaczkami będzie świetną propozycją obiadową. Bon appétit!

KROK 1

Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego (aby się nie przykleiły, dobrze jest wyłożyć naczynie papierem do pieczenia), polewamy olejem i oprószamy solą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 40 minut.

KROK 2

Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle a następnie łączymy ją z mięsem, wodą, solą, pieprzem, tymiankiem i musztardą.

KROK 3

Mięso mieszamy dłonią do chwili aż składniki się połączą a następnie dzielimy na 3 części z których formujemy okrągłe i niezbyt grube burgery, które smażymy do zrumienienia na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

KROK 4

W osobnym rondelku łączymy przecier pomidorowy ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku i ziołami i podgrzewamy do chwili zagotowania. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru.

KROK 5

Burgery podajemy na sosie pomidorowym z upieczonymi ziemniakami i jajkiem sadzonym.