Inspiracja INTERMARCHE

Chlebek drożdżowy z jabłkami i cynamonem

Chlebek drożdżowy z jabłkami i cynamonem

Główne składniki

  • Jabłka

    Jabłka

    z polskich upraw

Składniki

  • 3 szklanki mąki (750 ml)
  • 25 dag drożdży
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 2 duże jabłka (najlepiej antonówki lub inne, przeznaczone do wypieków odmiany)
  • 150 g masła
  • cynamon

Sposób przygotowania

Oto przepis na wyśmienity chlebek drożdżowy. Można go przygotować z różnymi owocami, ale z jabłkami i nutą cynamonu jest po prostu pyszny.

Rozchodzący się w domu aromat pieczonego ciasta  jest tak kuszący, że trudno mu się oprzeć.

Chlebek drożdżowy można podawać do kawy i herbaty, jest idealny na śniadanie.

Dodatkowo ta cynamonowo-jabłkowa pyszność ma ogromną zaletę - jej przygotowanie nie wymaga wiele zachodu.

KROK 1

Pokruszone drożdże łączymy z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki i 4-5 łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dobrze wymieszany zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut.

KROK 2

Mąkę łączymy z wyrośniętym zaczynem, ciepłym mlekiem, pozostałym cukrem, jajkami oraz stopionym i przestudzonym masłem. Zagniatamy elastyczne, niezbyt gęste ciasto (przez około 10 minut) a następnie przekładamy je do miski podsypanej mąką.

KROK 3

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie jabłka kroimy na plasterki i wycinamy z nich gniazda nasienne. Keksówkę o wymiarach 10-22 cm wykładamy papierem do pieczenia.

KROK 4

Wyrośnięte ciasto przekładamy na obficie podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na placek o grubości około 7-8 mm. Przy pomocy szerokiej szklanki, pucharka na lody lub kufla wycinamy koła o średnicy około 9-10 cm.

KROK 5

Każdy krążek ciasta smarujemy stopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem, a następnie układamy w piramidkę na zmianę krążki ciasta i jabłka (zaczynamy i kończymy ciastem).

KROK 6

Gotową piramidkę przekładamy do keksówki (układamy w pionie, ale do keksówki wkładamy poziomo) i odstawiamy na 20 minut, aby ciasto ponownie wyrosło. Wierzch można posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem.

KROK 7

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy na opcji góra + dół przez około 40 minut. Przestudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.