Inspiracja INTERMARCHE

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Główne składniki

  • Botwinka

    Botwinka

  • Jogurt naturalny Paturages

    Jogurt naturalny Paturages

  • Rzodkiewka

    Rzodkiewka

Składniki

  • 3 buraczki lub 2 pęczki młodych buraczków z liśćmi
  • 1 cebula
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek rzodkiewek
  • 2-3 ogórki gruntowe
  • 1 duży kefir
  • 1 duży jogurt
  • łyżka masła klarownego (do smażenia)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Wiosna w pełni, zatem najwyższy czas na przyrządzenie chłodnika z czerwonych buraczków. Umiejętnie przyprawione, w towarzystwie rzodkiewki, ogórka i szczypiorku zaskoczą każde podniebienie. Buraczki należą do jednych z popularniejszych warzyw w naszym kraju nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także na wartości odżywcze. To prawdziwa bomba witaminowa.

KROK 1

Buraczki ścieramy na tarce na dużych oczkach (jeśli mamy młode buraczki z liśćmi - kroimy je), siekamy cebulę.

KROK 2

Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Dodajemy cebulę i podsmażamy ją chwilę, aby się zeszkliła. Następnie dodajemy buraczki. Wszystko dusimy ok. 15 min. Studzimy.

KROK 3

Dodajemy drobno pokrojone ogórki, rzodkiewkę i szczypiorek. Mieszamy z jogurtem i kefirem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.