Inspiracja INTERMARCHE

Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami

Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami

Główne składniki

  • Masło ekstra Paturages

    Masło ekstra Paturages

    200g

  • Rabarbar

    Rabarbar

  • Truskawki

    Truskawki

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej Reva
  • 5 jajek
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g truskawek
  • 200 g rabarbaru
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania

Sezonowe owoce i warzywa – właśnie teraz mamy ich bogactwo! Truskawki to delikatne owoce, których niepowtarzalny smak doskonale pasuje zarówno do dań słodkich jak również wytrawnych. To baza do koktajli, konfitur i oczywiście nieodzowny element wiosenno-letnich ciast. Rabarbar natomiast jest popularnym warzywem, które ma charakterystyczny, kwaśny smak.

W Atelier Intermarche proponujemy połączenie truskawek i rabarbaru w delikatnym cieście ucieranym. To bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, z którym bez problemu poradzi sobie każdy. Idealny deser na piknik lub spotkanie ze znajomymi przy grillu.

KROK 1

Masło i cukier utrzyj mikserem na jasny, puszysty krem. Dodaj jajka i wciąż miksuj, aż cukier się rozpuści.

KROK 2

Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy maślano-jajecznej. Dokładnie wymieszaj.

KROK 3

Ciasto przełóż do okrągłej formy (o średnicy 20 cm) i wyłóż wierzch pokrojonymi na nieduże kawałki truskawkami i rabarbarem. Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez minimum godzinę – do suchego patyczka.

KROK 4

Po upieczeniu ciasto ostudź i posyp przed podaniem cukrem pudrem.