Inspiracja INTERMARCHE

Crepes Suzette - francuskie naleśniki z aromatycznym syropem pomarańczowym - Tydzień Francuski

Crepes Suzette - francuskie naleśniki z aromatycznym syropem pomarańczowym - Tydzień Francuski

Główne składniki

  • Cukier puder

    Cukier puder

  • Jaja z chowu ściółkowego Kotlina Natury

    Jaja z chowu ściółkowego Kotlina Natury

    M, 10 szt.(0,45zł/1szt.)

  • Pomarańcza

    Pomarańcza

Składniki

  • Ciasto
  • 250 g mąki tortowej Reva
  • 4 jajka
  • 400 ml mleka
  • 150 ml wody
  • 100 g masła
  • 1 pełna łyżka cukru pudru
  • skórka z pomarańczy
  • Syrop pomarańczowy
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 75 g masła
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego

Sposób przygotowania

Crepes Suzette to słodkie francuskie danie sięgające historią końca XIX w. Według jednej z legend to wtedy właśnie, w 1885 roku, wymyślił je Henri Charpentier, młody mistrz francuskiej sztuki kulinarnej.

Jeśli chcesz poczuć się jak prawdziwy mistrz deserów, przed Tobą wspaniała okazja. Zamiast podawać naleśniki z dżemem czy jabłkami, spróbuj czegoś nowego i zaserwuj je z pysznym syropem pomarańczowym, a dla podkreślenia smaku dodaj do nich świeżo startą pomarańczową skórkę. 

C'est magnifique!

KROK 1

Masło przeznaczone do ciasta roztop i wystudź, a następnie dodaj do niego wszystkie pozostałe składniki i miksuj ciasto do chwili ich połączenia się w całość (najlepiej blenderem, na wysokich obrotach). 

KROK 2

Na lekko natłuszczonej patelni usmaż niezbyt cienkie naleśniki i zaraz po zdjęciu ich z patelni złóż je w trójkąty.

KROK 3

Masło rozpuść na patelni i dodaj do niego pozostałe składniki sosu. Gotuj około 5 minut na dużym ogniu, a następnie partiami zanurzaj w nim naleśniki na kilkanaście sekund z obu stron i wykładaj na talerz. 

KROK 4

Udekoruj naleśniki cząstkami pomarańczy i polej pozostałym sosem.