Inspiracja INTERMARCHE

Delikatne tiramisu z jabłkami i cynamonem

Delikatne tiramisu z jabłkami i cynamonem

Główne składniki

  • Jaja z chowu ściółkowego Kotlina Natury

    Jaja z chowu ściółkowego Kotlina Natury

    M, 10 szt.(0,45zł/1szt.)

  • Jabłka

    Jabłka

    z polskich upraw

Składniki

  • 6 dużych jabłek
  • 5 zółtek
  • 7 łyżek cukru (5+2)
  • 24 biszkopty
  • 400 g sera mascarpone
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka słodkiej, mocnej kawy

Sposób przygotowania

Na pewno dobrze znasz Tiramisu - tradycyjny włoski deser, którego bazą są biszkopty nasączone kawą oraz kremowy serek mascarpone. Ponoć Włosi chętnie jedzą go na drugie śniadanie - silnie schłodzony potrafi dodać energii zwłaszcza w upalne dni.

Najpopularniejsza wersja to ta z likierem Amaretto, my jednak sugerujemy zrezygnować z likieru i dodać polski akcent - jabłka, które idealnie komponują się z cynamonem i są ciekawym połączeniem z pozostałymi składnikami.

Tak przygotowany deser będzie miłym akcentem podczas spotkania z przyjaciółmi przy popołudniowej kawie.

KROK 1

Jabłka obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Duś je w garnku z grubym dnem do chwili, aż odparują i zgęstnieją.

KROK 2

Mniej więcej w połowie duszenia dodaj cynamon, a na sam koniec cukier (do 2 łyżek) - jeśli uznasz, że Twoje jabłka nie są wystarczająco słodkie.   Gotowe jabłka odstaw do całkowitego wystudzenia (najlepiej przygotuj je sobie dzień wcześniej).

KROK 3

Żółtka ubijaj z cukrem na najwyższych obrotach miksera na jasną, puszystą masę przez około 8 minut, a następnie dodaj mascarpone. Miksuj do chwili powstania gładkiego kremu.

KROK 4

Na spodzie pucharka ułóż 3 zanurzone w kawie biszkopty, a następnie warstwę masy serowej, jabłek, ponownie 3 biszkopty i cienką warstwę masy serowej. Tak przygotowany deser wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.