Inspiracja INTERMARCHE

Galaretka z truskawkami pod kremową kołderką

Galaretka z truskawkami pod kremową kołderką

Główne składniki

  • Beza

    Beza

  • Mascarpone, Piątnica

    Mascarpone, Piątnica

  • Truskawki

    Truskawki

Składniki

  • 400 g truskawek
  • 500 ml śmietany kremówki (200 + 300)
  • 2 garści bez
  • 150 g mascarpone
  • 1 kopiata łyżka cukru pudru
  • 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania

Jeśli marzy Ci się coś słodkiego, a równocześnie masz ochotę na zdrowy owoc, mamy dla Ciebie przepis na pyszny deser truskawkowy.

Truskawki dobrze współgrają z galaretką o tym samym smaku, a całość wspaniale komponuje się z delikatnym kremem. Dla urozmaicenia deseru możesz dodać również warstwę pokruszonych bez.

KROK 1

Umyte i osuszone truskawki pokrój w mniejsze kawałki i umieść w szklankach. Jedną galaretkę rozpuść w 350 ml gorącej wody i kiedy przestygnie, zalej nią truskawki. Wstaw do lodówki do chwili, aż galaretka się zetnie.

KROK 2

Drugą galaretkę rozpuść w 200 ml wody i dodaj do niej 200 ml śmietanki. Dokładnie wymieszaj i wylej ją na galaretkę z truskawkami. Wstaw do lodówki, by warstwa zastygła.

KROK 3

Pozostałą kremówkę (300 ml) zmiksuj z mascarpone i cukrem pudrem na najwyższych obrotach miksera do chwili powstania gęstego kremu, który następnie przy pomocy szprycy wyłóż na galaretkę. Opcjonalnie pomiędzy warstwę galaretki a kremu wyłóż pokruszone bezy. Deser ponownie schłódź w lodówce przez około godzinę.