Inspiracja INTERMARCHE

Golonka z indyka z pieczonymi jabłkami

Golonka z indyka z pieczonymi jabłkami

Główne składniki

  • Golonka (udziec) z indyka

    Golonka (udziec) z indyka

  • Jabłka

    Jabłka

    z polskich upraw

  • Oliwa z oliwek

    Oliwa z oliwek

Składniki

  • golonka (udziec) z indyka
  • duże jabłko
  • oliwa z oliwek
  • mieszanka przypraw np. papryka słodka, sól, pieprz, tymianek, majeranek, kurkuma, imbir, kolendra mielona, zmielony jałowiec, świeży tymianek, rozmaryn lub gotowa mieszanka przypraw
  • masło
  • miód

Sposób przygotowania

Golonka z indyka to potrawa dla wszystkich smakoszy kulinarnych, ceniących sobie delikatność mięsa drobiowego. Mięso indycze jest lekkostrawne i proste w przygotowaniu, będzie więc miłą alternatywą dla swojego drobiowego konkurenta - kurczaka.

Indyk świetnie smakuje przyrządzony zarówno na ostro, jak i w wersji łagodnej czy nawet na słodko. My tym razem szczególnie polecamy indyka w miodowej glazurze, zapiekanego z jabłkami i oprószonego mieszanką przypraw, które wydobędą z tego delikatnego mięsa wszelkie walory smakowe.

Jeśli szukałeś pomysłu na smaczne i oryginalne danie, właśnie go znalazłeś!

KROK 1

Udziec indyka umyj i natrzyj go przyprawami oraz oliwą z oliwek zmieszaną z miodem. Tak przygotowany udziec włóż do nasmarowanej masłem brytfanny i zostaw na 20 minut. Dzięki temu smak dania będzie intensywniejszy.

KROK 2

Umyj jabłka i pokrój na ćwiartki. Następnie usuń gniazda nasienne, ale nie obieraj jabłek ze skórki. Dodaj owoce do indyka.

KROK 3

Wstaw brytfannę do piekarnika i piecz w temperaturze 180°C. Czas pieczenia uzależniony jest od wagi (1 godzina pieczenia na każdy 1 kg indyka).

KROK 4

Upieczonego indyka pokrój na kawałki. Możesz go dodatkowo przyozdobić rozmarynem.