Inspiracja INTERMARCHE

Halibut w pomidorach - II miejsce w konkursie Magia Smaku

Halibut w pomidorach - II miejsce w konkursie Magia Smaku

Główne składniki

  • Cieciorka

    Cieciorka

  • Halibut

    Halibut

  • Pomidory bez skórki, Saint Eloi

    Pomidory bez skórki, Saint Eloi

    krojone, całe, 400g

Składniki

  • 800 g halibuta
  • 1 puszka pomidorów
  • 25 ml oliwy
  • 250 g szpinaku
  • garść oliwek
  • 3/4 puszki cieciorki
  • 3/4 puszki soczewicy
  • szczypta szafranu
  • 4 fileciki anchois
  • cytryna
  • harissa
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Przepis autorstwa Pani Anny Mikiewicz zajął 2 miejsce w konkursie kulinarnym Intermarche w kategorii dania główne.

Doskonałe połączenie delikatnej ryby i wyśmienitego sosu na bazie pomidorów, szpinaku i ciecierzycy to smakowita propozycja obiadu czy kolacji na ciepło. Przepis jest wyjątkowo prosty a uzyskany rezultat z pewnością zachwyci wszystkich smakoszy ryb.

Smacznego!

KROK 1

Na gazie stawiamy blachę do pieczenia i rozgrzewamy ją. Wlewamy oliwę. Wrzucamy posiekane anchois, oliwki i czosnek oraz łyżeczkę harissy (lub więcej jeśli lubimy bardziej ostre). Podsmażamy ok 1-2 minut.

KROK 2

Dodajemy pomidory i lekko je rozgniatamy, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. Następnie wrzucamy szpinak, ciecierzycę, soczewicę i pokrojone na ćwiartki cytryny.

KROK 3

W szklance zalewamy szafran odrobiną wody. Halibuta kroimy na filety, kładziemy delikatnie na sosie pomidorowym i polewamy wodą z szafranem. Przykrywamy szczelnie zmoczonym papierem do pieczenia. Zostawiamy na ok 5-8 minut.