Inspiracja INTERMARCHE

Hummus

Hummus

Główne składniki

  • Czosnek

    Czosnek

  • Sezam

    Sezam

Składniki

  • 50 g ziaren sezamu
  • 1 zabek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • ciecierzyca około 200 g ( w puszce lub 12 godzin moczona)
  • opcjonalnie sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Pasta Hummus to przysmak popularny w kuchni żydowskiej i arabskiej. Według legendy została wymyślona przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych.

Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem lub innymi dodatkami np. surowymi warzywami (marchewka, ogórek) pokrojonymi w słupki.

KROK 1

Sezam delikatnie i krótko prażymy na rozgrzanej patelni.

KROK 2

Do blendera wrzucamy odcedzoną ciecierzycę, zgnieciony ząbek czosnku oraz uprażony sezam.

KROK 3

Wlewamy sok z cytryny, oliwę, (według uznania doprawiamy solą i pieprzem) i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.