Inspiracja INTERMARCHE

Jaja faszerowane tuńczykiem

Jaja faszerowane tuńczykiem

Główne składniki

  • Jaja z chowu ściółkowego Kotlina Natury

    Jaja z chowu ściółkowego Kotlina Natury

    M, 10 szt.(0,45zł/1szt.)

  • Majonez

    Majonez

  • Tuńczyk w zalewie

    Tuńczyk w zalewie

Składniki

  • 12 porcji
  • 6 jajek
  • 1 puszka tuńczyka w oleju lub w sosie własnym
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 pęczek drobno posiekanego szczypiorku lub koperku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania

Bardzo prosta i szybka potrawa Wielkanocna. Nawet kulinarny laik poradzi sobie z jej przyrządzeniem. A za to jaka efektowna i urozmaicająca świąteczny stół.

Polecamy udekorować połówki jajek szczypiorkiem lub koperkiem. Zamiast tuńczyka można użyć wędzonej makreli.

KROK 1

Ugotowane jajka obieramy ze skorupek, przekrawamy na pół. Wyciągamy żółtka i wrzucamy je do miseczki. Rozdrabniamy żółtka widelcem.

KROK 2

Tuńczyka odsączamy z zalewy i dodajemy do żółtek. Mieszamy, dodajemy majonezu (nie za dużo by farsz potem nie wypłynął z jajek), doprawiamy solą i pieprzem.

KROK 3

Do masy dodajemy koperek lub szczypiorek i całość mieszamy.

KROK 4

Białka nadziewamy farszem, dowolnie dekorujemy (użyłam siekanej pietruszki).