Inspiracja INTERMARCHE

Kaczka w sosie pomarańczowym nadziewana jabłkami

Kaczka w sosie pomarańczowym nadziewana jabłkami

Główne składniki

  • Jabłka

    Jabłka

    z polskich upraw

  • Kaczka

    Kaczka

  • Sok pomarańczowy

    Sok pomarańczowy

Składniki

  • 1 świeża kaczka (ok. 2 kg)
  • 1 pełna łyżeczka majeranku
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 8 małych jabłek
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka masła
  • woda
  • sól

Sposób przygotowania

Danie z kaczki to tradycyjna staropolska potrawa, która ostatnimi czasy staje się coraz popularniejsza i z powodzeniem zastępuje kurczaka czy indyka. Gorąco namawiamy do zrobienia ukłonu w stronę staropolskich zwyczajów i przedstawiamy przepis na pyszną pieczeń z kaczki, która podbije Wasze serca i żołądki! 
Kaczka faszerowana jabłkami doskonale nadaje się na niedzielny obiad, a nawet na świąteczny stół. Jej bogaty smak w pełni wydobędą dodatki w postaci miodu i soku pomarańczowego, a majeranek sprawi, że danie będzie wyjątkowo aromatyczne i apetyczne.

KROK 1

Kaczkę przełóż do wysokiego garnka i zalej wodą w taki sposób, aby była całkiem przykryta. Do wody dodaj sól (1 łyżkę na każdy litr) i wymieszaj, aby się rozpuściła. Kaczkę odstaw na ok. 12 godzin w chłodne miejsce, a następnie dokładnie ją wysusz ręcznikiem papierowym.

KROK 2

Osuszoną kaczkę natrzyj majerankiem i nafaszeruj jabłkami (ok. 4 jabłka pokrojone w ćwiartki, w zależności od wielkości kaczki i jabłek).

KROK 3

Wierzch kaczki polej miodem, a do naczynia w którym piecze się mięso wlej sok i dodaj masło. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz godzinę, a następnie dodaj resztę jabłek i piecz kolejną godzinę.

KROK 4

Po 2 godzinach pieczenia zdejmij pokrywę i piecz kaczkę jeszcze jedną godzinę, tym razem co 5-7 minut polewając ją powstałym na dnie naczynia sosem.

KROK 5

Kaczkę dobrze podawać z kluskami śląskimi lub pyzami polanymi sosem powstałym podczas pieczenia oraz z sałatką z czerwonej, marynowanej kapusty.