Inspiracja INTERMARCHE

Kanapeczki dla dzieci

Kanapeczki dla dzieci

Główne składniki

  • Chleb drwalski

    Chleb drwalski

    380g

  • Czerwona papryka

    Czerwona papryka

    3
    79
    1 kg
  • Ser sarmacki

    Ser sarmacki

Składniki

  • chleb/bułki
  • ser żółty
  • papryka
  • szynka/kielbasa
  • masło
  • serek kanapkowy
  • ogórek
  • oliwki
  • sałata
  • majonez
  • jajko
  • marchewka

Sposób przygotowania

Najlepsi kucharze dokładają wszelkich starań, by potrawy przez nich serwowane wyglądały przynajmniej tak dobrze, jak smakują - wszak nie od dziś wiadomo, że jemy także oczami.

Nie musisz być jednak kucharzem, by wprowadzić do swojej kuchni powiew kreatywności i zamienić z pozoru proste potrawy w jedyne w swoim rodzaju dania.

Dzisiejszą  inspirację przygotowaliśmy z myślą o najmłodszych, którzy nie zawsze lubią jeść - kojarzą śniadanie czy kolację z obowiązkiem, a nie przyjemnością. A gdyby udało się zamienić zwykłe śniadanie w niezapomnianą przygodę?

Nawet zwykła kanapka może przybrać wyjątkową formę! Tylko od naszej fantazji zależy, co stworzymy z kanapkowych składników.

W dzisiejszej inspiracji zaprezentujemy Ci kilka pomysłów na oryginalne kanapki, które sprawią, że nawet małe niejadki odejdą od stołu z pełnymi brzuchami.

Zamień robienie kanapek w kreatywny spektakl! Życzymy Ci miłej zabawy, nieograniczonych pomysłów i... smacznego!

KROK 1

KACZUSZKI W SZEREGU Na pokrojonej w kromki bułce połóż plaster sałaty. Posmaruj serkiem, ułóż na nim paski papryki - skrzydełka. Główkę kaczuszki zrób z okręgu wyciętego z sera, oko z kulki pieprzu, a dziób z marchewki wyciętej w kształt litery "v".

KROK 2

SEROWY ZAJĄCZEK Wytnij z sera zarys główki zajączka. Policzki zwierzaka zrób z plasterków rzodkiewki. Oczka, nosek i wąsy zrób ze szczypiorku pokrojonego odpowiednio w małe kawałki i cienkie paski. Ząbki zrób z małych prostokątów wyciętych z rzodkiewek.

KROK 3

SOWA KANAPKOWA Jako korpus sówki może służyć plaster sera lub salami. Oczy zrób z pokrojonych w plasterki ogórków, sera, oliwek i pomidorków. Brwi ptaków zrób z ogórkowych "łuków". Skrzydła możesz wyciąć z sera żółtego lub użyć połówek plasterka kiełbasy. Dzioby i szpony możesz zrobić z sera, lub pomidorków. Przyozdób ptaki oliwkami lub majonezem. Smacznego!