Inspiracja INTERMARCHE

Karczek z grilla w miodowo-piwnej marynacie

Karczek z grilla w miodowo-piwnej marynacie

Główne składniki

  • Karkówka

    Karkówka

  • Miód wielokwiatowy Chabrior

    Miód wielokwiatowy Chabrior

  • Piwo jasne Pilsner Urquel

    Piwo jasne Pilsner Urquel

    Osobom do lat 18 alkoholu nie sprzedajemy

Składniki

  • 200 ml jasnego piwa
  • 1,5 łyżki musztardy
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 kg chudej karkówki
  • 15 suszonych śliwek
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do grilla
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do karczku

Sposób przygotowania

Jeśli jeszcze nie zacząłeś sezonu grillowego, masz ku temu najlepszą okazję. Z naszym przepisem staniesz się prawdziwym grillowym wirtuozem, a to za sprawą wyjątkowo smacznej marynaty do mięsa na bazie piwa, miodu i suszonych śliwek. Musisz tylko pamiętać, by zamarynować mięso co najmniej dzień przed grillowaniem - nabierze wtedy głębi smaku i podczas pieczenia wydobędziesz z niego wszystkie walory smakowe.

KROK 1

Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Razem z pozostałymi składnikami umieść ją w malakserze i miksuj do chwili powstania jednolitej marynaty (śliwki i cebula powinny zostać całkowicie rozdrobnione).

KROK 2

Mięso pokrój na cienkie plastry i dodatkowo rozbij je delikatnie tłuczkiem.

KROK 3

Mięso przełóż do miski i zalej marynatą. Dokładnie wymieszaj, aby marynata pokryła każdy kawałek, a następnie mięso odstaw w chłodne miejsce na 24-36 godzin.

KROK 4

Po tym czasie mięso delikatnie oczyść z marynaty (np. na ręczniku papierowym) i umieść na rozgrzanym grillu. Grilluj z obu stron po około 10 minut.