Inspiracja INTERMARCHE

Medaliony wieprzowe na chlebowych grzankach

Medaliony wieprzowe na chlebowych grzankach

Główne składniki

  • Boczek

    Boczek

  • Chleb tostowy Reva

    Chleb tostowy Reva

    3,32zł / 1 kg

  • Polędwiczka wieprzowa

    Polędwiczka wieprzowa

    od rzeźnika w sklepie

Składniki

  • 12 kromek pszennego chleba tostowego
  • 600 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 melon miodowy
  • 12 plastrów wędzonego boczku
  • rukola
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Potrzebujesz pomysłu na pyszną przekąskę na ciepło? Przedstawiamy przepis na medaliony wieprzowe w nowej, imprezowej odsłonie - podane na chrupiących grzankach chlebowych. Robi się je naprawdę szybko i doskonale sprawdzą się jako efektowna przekąska na spotkaniach.

KROK 1

Przy pomocy szklanki wycinamy z chleba krążki, które przypiekamy do chrupkości na lekko natłuszczonej patelni. Mięso kroimy w plasterki, oprószamy solą, pieprzem, delikatnie rozbijamy i smażymy na rozgrzanym oleju po około 2 minuty z każdej strony.

KROK 2

Melona kroimy w plastry i przy pomocny szklanki wycinamy krążki.Plastry boczku przekrawamy na pół i podsmażamy na suchej patelni do chwili, aż boczek się zrumieni i będzie chrupiący.

KROK 3

Na krążku z chleba układamy kilka listków rukoli, krążek melona, plaster polędwiczki i dwa kawałki boczku.