Inspiracja INTERMARCHE

Mus truskawkowo-czekoladowy z miętą

Mus truskawkowo-czekoladowy z miętą

Główne składniki

  • CZEKOLADA GORZKA, IVORIA

    CZEKOLADA GORZKA, IVORIA

  • Truskawki

    Truskawki

  • Śmietana kremówka 30% Paturages

    Śmietana kremówka 30% Paturages

    200 ml

Składniki

  • 150 ml kremówki
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki mocnej kawy (espresso)
  • ok. 15 truskawek
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania

Pyszne połączenie truskawek, gorzkiej czekolady i mięty w bardzo prostym i efektownym przepisie na mus.

Ten lekki deser to prawdziwa rozkosz dla podniebienia i dla oka.

Najlepiej prezentuje się w szklanych pucharkach, przez które widać czekoladowy mus przyozdobiony truskawkami i listkami mięty.

KROK 1

Połamaną czekoladę umieszczamy w misce, dodajemy 2 łyżeczki mocnej kawy i stawiamy na garnku z gotującą się na małym ogniu wodą w taki sposób, by miska nie dotykała wody. Mieszamy do chwili aż czekolada się rozpuści a następnie studzimy ją do temperatury pokojowej od czasu do czasu mieszając.

KROK 2

Do przestudzonej czekolady dodajemy żółtka i energicznie mieszamy. Następnie do masy czekoladowej dodajemy ubite na sztywno białka z cukrem i delikatnie mieszamy do chwili połączenia się składników.

KROK 3

Do masy z białkami dodajemy ubitą na sztywno kremówkę. Mus przekładamy do 2 dużych lub 4 mniejszych pucharków i wstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny.

KROK 4

Przed podaniem kroimy truskawki w plasterki i układamy na deserze w taki sposób, by nadać im kształt rozwijającej się róży. Dookoła "kwiatu" umieszczamy listki mięty.