Inspiracja INTERMARCHE

Orzeźwiający chłodnik ogórkowy z kalarepą

Orzeźwiający chłodnik ogórkowy z kalarepą

Główne składniki

  • Jogurt naturalny Paturages

    Jogurt naturalny Paturages

  • Ogórek krótki

    Ogórek krótki

  • Rzodkiewka

    Rzodkiewka

Składniki

  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 4 niewielkie ogórki gruntowe
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1 mały pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 4-6 jajek
  • 5-6 liści mięty (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Chłodnik to wspaniała opcja kulinarna na cieplejsze dni. W różnych zakątkach świata można spotkać jego smaczne odmiany, np. typowym chłodnikiem kuchni hiszpańskiej jest gazpacho, zaś bułgarskiej - tarator.

W Polsce tradycyjnie chłodnik robi się na bazie gotowanej botwinki, dzisiaj jednak proponujemy małą wariację na temat tej smacznej zupy na zimno. Do jej przygotowania użyj kilka orzeźwiających zielonych ogórków, podbij smak jajkiem, rzodkiewką i kalarepą oraz dopraw świeżą miętą. Smacznego!

KROK 1

Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i przekrój na pół. Maślankę i jogurt połącz ze sobą.

KROK 2

Ogórki ze skórką, rzodkiewki oraz obraną kalarepę zetrzyj na średniej grubości oczkach tarki i połącz z maślanką, a następnie dodaj drobno posiekany koperek oraz miętę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

KROK 3

Chłodnik przelej do miseczek, a na wierzchu ułóż 2-3 połówki jajka. Udekoruj plasterkami rzodkiewki i koperkiem.