Inspiracja INTERMARCHE

Orzeźwiający jogurtowiec z arbuzem

Orzeźwiający jogurtowiec z arbuzem

Główne składniki

  • Arbuz

    Arbuz

  • Galaretka Bouton d'Or

    Galaretka Bouton d'Or

    cytrynowa, wiśniowa, truskawkowa, brzoskwiniowa, pomarańczowa

  • Jogurt typu greckiego Apetikos Cztery Strony Smaku

    Jogurt typu greckiego Apetikos Cztery Strony Smaku

    10% tłuszczu

Składniki

  • Biszkopt
  • 3 jajka
  • 1 duże opakowanie cukru wanilinowego (32 g)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa jogurtowa i galaretka
  • 3 duże kubki jogurtu greckiego (ok. 1 kg)
  • 250 ml śmietanki 30-36%
  • 7 pełnych łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny (ok. 40 g)
  • 100 ml mleka
  • 600 g pozbawionego pestek miąższu arbuza
  • 200 ml wrzątku
  • 2 czerwone galaretki

Sposób przygotowania

Szukasz pomysłu na szybki i lekki owocowy deser? Jogurtowiec arbuzowy to świetna propozycja! Przygotowanie tego smakołyku zajmie niewiele czasu, jest niedrogie i z pewnością osłodzi popołudnie. Ten deser fantastycznie się prezentuje, może być ozdobą każdego przyjęcia i zaspokaja apetyt na coś słodkiego i zimnego. Pysznie, prosto, dietetycznie i niedrogo!

KROK 1

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę (ok. 5-6 minut), a następnie dodajemy do nich wodę i olej. Miksujemy do chwili połączenia się składników.

KROK 2

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy ją do masy jajecznej. Miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera tylko do chwili połączenia się składników.

KROK 3

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka).

KROK 4

Jogurt miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy żelatynę rozpuszczoną w mleku i ponownie miksujemy. Ubitą śmietanę łączymy z jogurtem. Masę jogurtową przelewamy na biszkopt. (Od chwili dodania żelatyny należy działać dość szybko, ponieważ masa szybko zastyga).

KROK 5

Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia, zdejmujemy z niego papier i ponownie umieszczamy go w tortownicy. Kremówkę ubijamy na sztywno. Odstawiamy.

KROK 6

Ciasto wstawiamy do lodówki na około godzinę, by warstwa jogurtowa zastygła. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Od czasu do czasu mieszamy ją, aby żelatyna nie osiadła na spodzie

KROK 7

Arbuz miksujemy blenderem na gładki mus i dodajemy do niego zimną galaretkę. Lekko tężejącą przelewamy na ciasto i ponownie wstawiamy je do lodówki, tym razem na całą noc.