Inspiracja INTERMARCHE

Pascha

Pascha

Główne składniki

  • Migdały w płatkach Bouton d'Or

    Migdały w płatkach Bouton d'Or

  • Mleko 3,2% Paturages

    Mleko 3,2% Paturages

  • Żurawina suszona Bouton d'Or

    Żurawina suszona Bouton d'Or

Składniki

  • litr świeżego, tłustego mleka
  • litr śmietany 12-18%
  • kostka masła
  • łyżeczka cukry z prawdziwą wanilią
  • szklanka cukru pudru
  • 6 jajek
  • 50g suszonej żurawiny
  • 70g migdałów w płatkach
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania

Pascha wielkanocna to tradycyjna potrawa rosyjska lub ukraińska. Robi się ją z twarogu, śmietany i jajek, które kojarzone są z wiosennym odradzaniem się przyrody. Z kolei cukier, wanilia oraz bakalie mają symbolizować bogactwo i dobrobyt. Nie może jej zatem zabraknąć na wielkanocnym stole!

KROK 1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubijamy ze śmietaną i wlewamy do garnka z gotującym się mlekiem. Zostawiamy na małym ogniu na kilka minut. Nasza mieszanka zacznie się ścinać i zamieniać w lekko grudkowaty twarożek.

KROK 2

Po około 5 - 8 minutach przelewamy zawartość garnka przez gazę. Powstały ser dokładnie odciskamy z płynu i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Stopniowo dodajemy zimny ser, cały czas ucierając.

KROK 3

Kiedy mamy już jednolitą, puszystą masę, dodajemy do niej żurawinę i kandyzowaną skórkę pomarańczy - nada ciastu świeży, cytrusowy aromat (oraz wszelkie bakalie, które lubicie). Gotową masę przekładamy do formy biszkoptowej lub po prostu do miski wyłożonej wilgotną gazą (lub do pucharków - paschę można podać jako kremowy deser) i odstawiamy na minimum trzy godziny do lodówki.

KROK 4

Schłodzone ciasto wyjmujemy z formy. Wierzch posypujemy płatkami z migdałów lub polewamy czekoladą.