Inspiracja INTERMARCHE

Pieczeń z królika z duszoną marchewką

Pieczeń z królika z duszoną marchewką

Główne składniki

  • Groszek konserwowy Saint Eloi

    Groszek konserwowy Saint Eloi

  • Królik świeży

    Królik świeży

  • Marchewka

    Marchewka

Składniki

  • 1 świeży królik (ok. 1,3 kg)
  • 6 cienkich, słodkich marchewek
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 łyżki masła (1+1)
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • ryż

Sposób przygotowania

Mięso królika zaliczane jest do tzw. mięs białych, tak jak drób. Jeśli więc szukasz ciekawej alternatywy dla wszechobecnego kurczaka, przed Tobą przepis na pyszną pieczeń z królika duszonego w warzywach.

Ta potrawa nie wymaga jakichś szczególnych umiejętności kulinarnych, więc nawet jeśli jesteś laikiem, śmiało możesz zdecydować się na jej przyrządzenie. Jedyne, czym musisz dysponować - oczywiście oprócz składników to czas: po doprawieniu mięso trzeba odstawić na noc do lodówki. Samo smażenie następnego dnia wraz z przygotowanie dodatków nie powinno natomiast zająć Ci więcej niż dwie godziny.

To jak, podejmiesz wyzwanie?

KROK 1

Królika pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą, pieprzem i majerankiem, a następnie wstaw na całą noc do lodówki.

KROK 2

Następnego dnia rozgrzej na patelni olej na dużym ogniu (z jedną łyżką masła) i obsmaż mięso z każdej strony do zrumienienia. Obsmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj kilka łyżek wody oraz 2 łyżki oleju z patelni, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz godzinę, a następnie odkryj mięso i dopiecz jeszcze 10 minut, aby się zarumieniło.

KROK 3

W czasie kiedy królik się piecze, ugotuj ryż i przygotuj marchewkę.  Marchewkę obierz i pokrój w plasterki o grubości nie większej niż 5 mm. Przełóż ją do garnka, dodaj łyżkę masła i ok. 150 ml wody. Duś do miękkości pod przykryciem.

KROK 4

Kiedy marchewka jest miękka, dodaj groszek, cukier, pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty i dodaj mąkę rozmieszaną w kilku łyżkach zimnej wody. Po zagotowaniu i zgęstnieniu dopraw do smaku.  Upieczone mięso podawaj z ryżem i marchewką.