Inspiracja INTERMARCHE

Pieczona perliczka z jabłkami marynowana w cydrze

Pieczona perliczka z jabłkami marynowana w cydrze

Główne składniki

  • Jabłka

    Jabłka

    z polskich upraw

  • Miód wielokwiatowy Chabrior

    Miód wielokwiatowy Chabrior

  • Perliczka

    Perliczka

Składniki

  • 1 perliczka
  • 3 zielone, kwaśne jabłka
  • 300 ml cydru
  • 2 cebule
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • oliwa
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Perliczka to pyszny przedstawiciel wykwintnego drobiu. Ceniona jest za szczególny smak oraz niską zawartość tłuszczu. Prosta w przygotowaniu i doskonała w połączeniu z owocowymi nutami smakowymi. Dawniej często obecna na polskich stołach, warto docenić ją również dziś.

Perliczka marynowana kilka godzin w cydrze będzie delikatna i soczysta. Połączenie jabłek, majeranku i odrobiny miodu świetnie podkreśli walory mięsa perliczki. A przygotowanie tego dana wymaga dosłownie kilku chwil.

KROK 1

Perliczkę dokładnie natrzyj solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz majerankiem (1 ½ łyżki) i umieść w naczyniu z cydrem- odstaw na ok. 5 godzin

KROK 2

Jabłka pokrój na ósemki, pozbawiając je gniazd nasiennych. Cebule obierz i przekrój na ćwiartki.

KROK 3

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj jabłka, pozostały majeranek oraz miód i lekko skarmelizuj owoce.

KROK 4

Perliczkę umieść w naczyniu do pieczenia, wypełnij jej wnętrze jabłkami i cebulą, pozostałymi obłóż mięso z zewnątrz. Dodaj cydr w którym marynowało się mięso i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez minimum godzinę (po ok. 40 minutach wierzch perliczki posmaruj odrobiną miodu)- po tym czasie nakłuj mięso do kości- jeśli płyn, który wycieknie jest jasny (nie ma w nim śladów krwi) mięso jest gotowe