Inspiracja INTERMARCHE

Pizzerinki z figami, szynką i serem pleśniowym

Pizzerinki z figami, szynką i serem pleśniowym

Główne składniki

  • Cebula czerwona

    Cebula czerwona

  • Figi

    Figi

  • Ser pleśniowy

    Ser pleśniowy

    typu rokpol

Składniki

  • Ciasto
  • 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
  • 300 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • Dodatki
  • 2 mocno dojrzałe figi
  • 120 g sera pleśniowego typu blue lub gorgonzoli
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pełna łyżka płynnego miodu
  • rukola
  • 4 plastry szynki dojrzewającej

Sposób przygotowania

Tym razem przygotowaliśmy dla Was danie, które łączy w sobie nutę egzotyki rodem z tropikalnego raju oraz wykwintność tradycyjnej kuchni europejskiej. Niepowtarzalny smak figi sprawia, że dobrze znane nam danie nabiera nowego wyrazu. W połączeniu z rukolą pizzerinki będą z całą pewnością ozdobą każdego stołu, a zaskoczeni goście na długo zapamiętają ten nietuzinkowy  posiłek. Palce lizać!

KROK 1

Drożdże łączymy z cukrem, łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłej (ale nie gorącej) wody. Odstawiamy na 15 minut by zaczyn wystartował.

KROK 2

Wyrośnięty zaczyn łączymy z mąką, pozostałą wodą, solą i oliwą. Zagniatamy elastyczne, niezbyt gęste ciasto, przekładamy je do wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe  miejsce na godzinę.

KROK 3

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 części i z każdej z nich formujemy cienki placek. Spody z ciasta układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia a następnie umieszczamy na nich pokruszony ser, pokrojoną w cienkie plastry cebulę, szynkę oraz pokrojone w plasterki figi.

KROK 4

Wierzch każdej pizzy polewamy odrobiną miodu. Blachę z pizzami wstawiamy do nagrzanego do 225 stopni piekarnika i pieczemy na opcji góra+dół przez 15 minut. Pizze podajemy z rukolą.