Inspiracja INTERMARCHE

Puszysty omlet jajeczny z pestkami dyni i słonecznikiem

Puszysty omlet jajeczny z pestkami dyni i słonecznikiem

Główne składniki

  • Jaja z chowu ściółkowego Kotlina Natury

    Jaja z chowu ściółkowego Kotlina Natury

    M, 10 szt.(0,45zł/1szt.)

  • Sezam

    Sezam

  • Śmietana kremówka 30% Paturages

    Śmietana kremówka 30% Paturages

    200 ml

Składniki

  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 spora szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • mała garść roszponki
  • pomidor

Sposób przygotowania

Omlet to proste i szybkie danie wykonane na bazie ubitych jaj. Jest doskonałą opcją na dobry początek dnia - idealnie nadaje się na śniadanie jako alternatywa dla jajecznicy.

Puszystą konsystencję omletu uzyskasz ubijając jajka z dodatkiem 30% śmietanki, a różnego rodzaju ziarnami - pestkami dyni, słonecznika czy sezamu, urozmaicisz go sobie w zdrowy sposób. Pomidor i roszponka będą smacznym, świeżym dodatkiem do całości.

KROK 1

Jajka ubij trzepaczką ze śmietaną i solą. Kiedy będą puszyste, dodaj ziarna.

KROK 2

Na patelni o średnicy ok. 22 cm podgrzej olej. Wylej na patelnię masę jajeczna. Omlet przykryj i smaż na najmniejszym ogniu do chwili, aż będzie ścięty (nie odwracaj go).

KROK 3

Omlet podawaj z pokrojonym w plastry pomidorem i roszponką.