Inspiracja INTERMARCHE

Risotto z kurczakiem

Risotto z kurczakiem

Główne składniki

  • Filet z piersi kurczaka

    Filet z piersi kurczaka

  • Ryż Reva

    Ryż Reva

  • Śmietana kwaśna 12% Paturages

    Śmietana kwaśna 12% Paturages

Składniki

  • 250 g ryżu arborio
  • ok. dwóch szklanek bulionu
  • 1 cebula
  • 2 filety z kurczaka
  • duża łyżka masła
  • kieliszek białego wina
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • dwie łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 1/4 szklanki gęstej śmietany

Sposób przygotowania

Lekkie i pożywne risotto z kurczakiem doskonale sprawdzi się jako obiad na lato lub jako lunch do pracy.

KROK 1

Rozgrzać łyżkę masła na dużej patelni. Dorzucić posiekaną cebulę i pokrojone w  kostkę piersi kurczaka. Mięso powinno nabrać lekko złotawego koloru.

KROK 2

Wsypać ryż, wymieszać, smażyć 2-3 minuty i wlać wino. Kiedy zostanie wchłonięte przez ryż, dodać chochelkę gorącego bulionu. Mieszać do wchłonięcia płynu i dodać następną porcję bulionu i tak aż do momentu, kiedy ryż będzie miękki.

KROK 3

Pod koniec dorzucić pozostałą część masła, ew. śmietanę, posiekaną pietruszkę i łyżkę startego parmezanu.

KROK 4

Sprawdzić, czy risotto jest wystarczająco słone, w razie potrzeby doprawić, dodać świeżo zmielony pieprz. Przed samym podaniem posypać danie resztą parmezanu.