Inspiracja INTERMARCHE

Roladki wołowe z pieczonymi ziemniakami

Roladki wołowe z pieczonymi ziemniakami

Główne składniki

  • Boczek

    Boczek

  • Ser sarmacki

    Ser sarmacki

  • Udziec wołowy bez kości

    Udziec wołowy bez kości

Składniki

  • 4 cienkie plastry wołowiny
  • 4 plasterki sera żółtego
  • 4 plastry chudego boczku parzonego
  • 1 duża cebula (lub 2 mniejsze)
  • 2 małe marchewki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 125 ml śmietanki 18%
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • dwie garści roszponki

Sposób przygotowania

Planujesz romantyczną kolację z ukochaną osobą? A może szukasz pomysłu na pyszny obiad dla Twoich bliskich? Proponujemy roladki wołowe w nowym wydaniu - z serem i boczkiem.

To danie kuchni staropolskiej, zwane również zrazami i suropiekami, przywołuje smaki tradycyjnej, domowej kuchni. Doskonale sprawdzi się w trakcie uroczystego obiadu czy romantycznej kolacji. Rolady wołowe są daniem prostym, a jednocześnie pięknie prezentującym się na stole.

Smacznego!

KROK 1

Mięso oprósz solą i pieprzem. Na każdym plastrze ułóż plasterek sera oraz boczku. Zwiń mięso w roladki i obwiąż nicią w taki sposób, by nie wypłynął ser.

KROK 2

Obsmaż mięso około 3 minut z każdej strony, następnie przełóż je do garnka i zalej wodą tak, by woda całkowicie je zakryła. Dodaj pół łyżeczki soli, sporą szczyptę pieprzu, drobno posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek i majeranek.

KROK 3

Gotuj przykryte roladki na wolnym ogniu przez około 45 minut, następnie dodaj posiekaną w plasterki marchewkę i ponownie zalej wodą do całkowitego zanurzenia. Całość gotuj przez kolejne 45 minut pamiętając, by mniej więcej w połowie gotowania dodać paprykę.

KROK 4

Kiedy mięso jest już miękkie, połącz śmietankę ze 150 ml zimnej wody oraz mąką. Dokładnie wymieszaj składniki i dodaj do sosu cały czas intensywnie mieszając. Gotuj przez 2-3 minuty.

KROK 5

W czasie kiedy gotują się roladki, umyj ziemniaki i pokrój je w łódeczki. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, dodaj olej, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Dokładnie wymieszaj, przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz godzinę, na ostatnie 20 minut odkrywając naczynie. Podawaj z roszponką