Inspiracja INTERMARCHE

Rumiana kaczka pieczona po azjatycku

Rumiana kaczka pieczona po azjatycku

Główne składniki

  • Kaczka

    Kaczka

  • Limonka

    Limonka

  • Miód wielokwiatowy Chabrior

    Miód wielokwiatowy Chabrior

Składniki

  • 1 duża kaczka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 + 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 litry wody
  • 3/4 szklanki soli
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 15 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki płatków chili (ewentualnie sproszkowanego)
  • 1 pęczek kolendry
  • 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru
  • sok z 2 limonek
  • 1 pełna łyżeczka przyprawy 5 smaków lub mieszanki garam masala

Sposób przygotowania

Kaczka zazwyczaj gości na naszych stołach z okazji wyjątkowych okazji rodzinnych. Warto jednak pokusić się o częstsze zapraszanie tego dania na stół, gdyż mięso kaczki zachowuje soczystość i jest kruche nawet po upieczeniu, a w wersji orientalnej zachwyci też amatorów kuchni azjatyckiej.

Drobna uwaga, zanim zabierzemy się za przygotowanie: kaczka po azjatycku jest daniem dla cierpliwych - najpierw musi pobyć dłuższą chwilę (a konkretnie dwie doby) w zalewie, by być gotową do dalszego przyrządzania. Jednak efekt końcowy z nawiązką wynagrodzi nam czas oczekiwania i wniesie unikatowy smak Orientu na nasz stół.

KROK 1

Wszystkie składniki zalewy umieść w blenderze i miksuj na gładką pastę. Jeśli będą jakieś problemy ze zmiksowaniem, dodaj 100 ml wody.

KROK 2

Pastę przełóż do rondelka, dodaj do niej szklankę wody i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, by wydobyć z przypraw aromaty. Następnie połącz ją w dużej misce lub garnku z pozostałą wodą i dokładnie wymieszaj.

KROK 3

Do zimnej zalewy włóż kaczkę i wstaw ją do lodówki na 48 godzin. Mieszaj zalewę i odwracaj kaczkę kilka razy dziennie.

KROK 4

Po 2 dniach wyjmij kaczkę z zalewy i odłóż na durszlak na około pół godziny, aby wypłynęła z niej cała woda. Następnie natrzyj ją łyżką oleju wymieszanego z łyżką miodu i włóż do zamykanego naczynia żaroodpornego.

KROK 5

Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 2 godziny, a następnie zdejmij pokrywę i dopiekaj przez kolejne 30-40 minut (do zrumienienia), kilkukrotnie polewając potrawę powstałym na dnie naczynia sosem.