Inspiracja INTERMARCHE

Sałatka z kaszą jaglaną, cukinią i pomidorami

Sałatka z kaszą jaglaną, cukinią i pomidorami

Główne składniki

  • Cukinia

    Cukinia

  • Kasza jaglana Reva

    Kasza jaglana Reva

  • Ser sałatkowo-kanapkowy Cztery strony Smaku

    Ser sałatkowo-kanapkowy Cztery strony Smaku

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 młode, cienkie cukinie
  • ok. 15-20 pomidorków koktajlowych
  • 100 g sera sałatkowo-kanapkowego typu feta
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
  • sól

Sposób przygotowania

Oryginalna, pożywna sałatka na bazie kaszy jaglanej. To doskonałe źródło witamin a połączenie z pomidorami, cukinią i pokrojoną w drobną kostkę fetą sprawia, że sałatka jest pyszna i doskonale sprawdzi się na obiad czy drugie śniadanie w pracy. Taki zestaw wspaniale się uzupełnia!

KROK 1

Kaszę gotujemy według zaleceń na opakowaniu, a następnie przelewamy na gęstym sicie zimną wodą, aby była sypka.

KROK 2

Cukinie kroimy w plasterki i przekładamy do miski. Polewamy ją oliwą, oprószamy solą, dodajemy płatki chilli, zioła oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy.

KROK 3

Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej plastry cukinii. Polewamy ją oliwą, która pozostała w misce, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 15 minut (na opcji "grill" lub w termoobiegu).

KROK 4

Kaszę łączymy z przekrojonymi na pół pomidorkami i pokrojoną w drobną kostkę fetą, a na koniec dodajemy upieczoną cukinię. Jeśli po pieczeniu na blasze pozostanie oliwa z przyprawami, zbieramy ją łyżeczką i dodajemy do sałatki.