Inspiracja INTERMARCHE

Schabowe roladki w maślanym sosie piernikowym

Schabowe roladki w maślanym sosie piernikowym

Główne składniki

  • Schab wieprzowy

    Schab wieprzowy

    bez kości

  • Ser brie Paturages

    Ser brie Paturages

  • Żurawina suszona Bouton d'Or

    Żurawina suszona Bouton d'Or

Składniki

  • 50 g żurawiny suszonej
  • 60 g sera brie
  • 80 g masła
  • 1 cebula dymka
  • 1 garść natki pietruszki
  • 4 plastry schabu bez kości
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • olej rzepakowy do smażeni
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 5 sztuk pierniczków lukrowanych

Sposób przygotowania

Pyszny pomysł na roladki schabowe to propozycja dania głównego autorstwa Pani Beaty Labuddy, która zajęła pierwsze miejsce w konkursie Magia Smaku Intermarche.

Przepis łączy w sobie wiele smaków: słodycz pierników z kwaśną nutą pomarańczy i octu balsamicznego oraz wytrawnym serem pleśniowym.

Zapraszamy do kulinarnej podróży!

 

KROK 1

Żurawinę grubo posiekać, ser i szalotkę pokroić w kostkę, natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystko wymieszać. Plastry schabu rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa ułożyć po trochu przygotowanego farszu. Zwinąć w ścisłe roladki, spiąć wykałaczkami.

KROK 2

Roladki kłaść na rozgrzany na patelni olej, z obu stron posypać przyprawą do mięs. Zrumienić. Do roladek Wlać pół szklanki wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. W połowie duszenia roladki odwrócić. Następnie odparować resztę płynu, a roladki ponownie zrumienić. Mięso zdjąć z patelni na talerz.

KROK 3

Pierniczki mocno zmiksować blenderem. Z pomarańczy zetrzeć trochę skórki (ok. 1 łyżeczkę), wycisnąć z niej sok. Sok i skórkę z pomarańczy dodać do tłuszczu po smażeniu mięsa. Dodać też ocet balsamiczny i zmiksowane pierniczki, wlać pół szklanki wody. Wszystko zagotować na małym ogniu cały czas mieszając.

KROK 4

Sos przetrzeć przez sito. Do przetartego, gorącego sosu dodać masło. Mieszać, aż wszystko się ładnie połączy. Roladki podawać pokrojone w plastry z gorącym sosem piernikowym.