Inspiracja INTERMARCHE

Serowe fondue z czosnkiem i gałką muszkatołową - Tydzień Francuski

Serowe fondue z czosnkiem i gałką muszkatołową - Tydzień Francuski

Główne składniki

  • Czosnek

    Czosnek

  • Gałka muszkatołowa mielona Sigal

    Gałka muszkatołowa mielona Sigal

  • Mieszanka do fondue Paturages

    Mieszanka do fondue Paturages

Składniki

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szczypta świeże startej gałki muszkatołowej
  • bagietka
  • 1 opakowanie mieszanki do fondue Paturages
  • Dodatki
  • świeże figi
  • winogrona
  • gruszka
  • papryka
  • blanszowany brokuł

Sposób przygotowania

Nazwa fondue pochodzi od francuskiego słowa "fondre", które dosłownie oznacza "topić się". Potrawa ma co prawda swoje korzenie w Szwajcarii, ale tak mocno przyjęła się we Francji, że na świecie często postrzegana jest jako francuska właśnie. Jeśli do jej przygotowania wykorzystamy w dodatku francuskie sery, podczas jedzenia będziemy mogli poczuć się jak nad Sekwaną.

Fondue stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnych przekąsek i atrakcję podczas spotkań w gronie znajomych. Śmiało można rzec, że to pyszna zabawa dla wszystkich.

PROPOZYCJE DODATKÓW DO FONDUE

Pieczywo. Klasycznym dodatkiem jest bagietka, ale możesz również podać pokrojoną w kostkę bułkę wieloziarnistą lub pumpernikiel.

Dodatki mięsne. Najlepiej sprawdza się pokrojony na niewielkie kawałki kabanos lub inna, podsuszana kiełbasa.
Dodatki warzywne. Tu w zasadzie nie ma ograniczeń i do fondue możesz podać swoje ulubione warzywa. Do sera idealnie pasuje zblanszowany brokuł, papryka, pomidorki koktajlowe, podduszone pieczarki czy seler naciowy.
Dodatki owocowe. Jednym z najlepszych dodatków do serowego fondue są świeże figi, więc w sezonie warto je wykorzystać. Również winogrona, zarówno w wersji zielonej jak i fioletowej, idealnie komponują się ze smakiem sera, ale możesz także podać do niego cząstki mandarynki lub pokrojoną w kostkę gruszkę.
Alkohol. Jeśli fondue nie będzie spożywane przez dzieci, do sera możesz dodać 1 lub 2 łyżki białego wina.

KROK 1

Saszetkę podgrzej w kuchence mikrofalowej przez około 5 minut na średniej mocy lub zanurz na 10 minut we wrzątku.

KROK 2

Miseczkę naczynia do fondue natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku i przelej do niego podgrzaną mieszankę.

KROK 3

Do sera dodaj gałkę i podgrzej do chwili, aż ser nabierze płynnej konsystencji.

KROK 4

Ser podawaj w specjalnym, przeznaczonym do fondue podgrzewaczu (najlepiej wybrać ceramiczny, który zapobiega przypalaniu się sera i długo utrzymuje ciepło), a wszystkie dodatki w osobnych miseczkach.

KROK 5

Każda z osób powinna mieć dołączony do naczynia do fondue widelczyk, na który będzie mogła nabijać wybrane dodatki i maczać je w serze.