Inspiracja INTERMARCHE

Szaszłyki w tortilli z kurczakiem i ananasem

Szaszłyki w tortilli z kurczakiem i ananasem

Składniki

  • Tortilla (około 16 szt.)
  • ok. 650 g mąki pszennej
  • 500 ml tłustego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła
  • Szaszłyki
  • 3 duże filety z kurczaka (ok. 1 kg)
  • 1 puszka ananasa
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 duży kubek jogurtu greckiego
  • sól i pieprz do smaku
  • roszponka lub rukola

Sposób przygotowania

Znudziły Ci się tradycyjne dania z grilla? Przedstawiamyciekawe urozmaicenie - przepis na szaszłyki w tortilli: z chrupiącym kurczakiem i soczystym ananasem... Podane z wyśmienitym sosem i świeżą sałatą. Smacznego!

KROK 1

Zaczynamy od przygotowania tortilli. Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło. Do mleka dodajemy sól oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto nie może kleić się do rąk, więc ilość mąki zależy od jej rodzaju.

KROK 2

Zagniecione ciasto dzielimy na 16 części i formujemy kuleczki które przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut. Po tym czasie wałkujemy je na cienkie placki i smażymy na suchej patelni po około 20-25 sekund z każdej strony. Podczas wałkowania nie należy podsypywać ciasta zbyt dużą ilością mąki, aby nie paliła się na patelni.

KROK 3

Kurczaka kroimy w kostkę i obsypujemy solą. Sos sojowy łączymy z miodem i sokiem z cytryny. Tak powstałą marynatą zalewamy mięso, a następnie odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

KROK 4

Zamarynowane mięso nadziewamy na patyczki na zmianę z kawałkami ananasa i grillujemy z obu stron do chwili, aż mięso będzie zarumienione. Jogurt mieszamy z miodem i doprawiamy do smaku. Szaszłyki podajemy na tortilli z sosem i sałatą.