Inspiracja INTERMARCHE

Tarta sernikowa mango z kokosową nutą

Tarta sernikowa mango z kokosową nutą

Główne składniki

  • Mango

    Mango

  • Mleczko kokosowe

    Mleczko kokosowe

  • Śmietana kremówka 30% Paturages

    Śmietana kremówka 30% Paturages

    200 ml

Składniki

  • Ciasto
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 szczypta soli, 1 łyżka zimnej wody
  • Masa śmietanowa
  • 2 mocno dojrzałe owoce mango
  • puszka mleczka kokosowego
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 9-11 łyżek cukru pudru
  • 100 ml wrzątku
  • 500 ml śmietanki 30-36%

Sposób przygotowania

Sernik doczekał się jakiś czas temu silnego konkurenta w postaci tarty sernikowej. Jeśli jeszcze nie gościła na Twoim stole, masz teraz wspaniałą okazję, by się na nią skusić.  
Kruche, delikatne ciasto na spodzie, do tego gładka i puszysta masa sernikowa z dodatkiem egzotycznego mango i mleczka kokosowego, a to wszystko pod kołderką z bitej śmietany? Czyż nie brzmi to rozkosznie?

KROK 1

Z podanych składników zagnieć kruche ciasto. Możesz to zrobić w malakserze. Żelatynę połącz z wodą i mieszaj całkowitego rozpuszczenia. Odstaw na kilka minut i ponownie wymieszaj.

KROK 2

Ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy i wyłóż nim formę na tartę o średnicy 26 cm. Na cieście umieść folię aluminiową i obciąż grochem, fasolą lub specjalnymi kulkami do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz 15 minut. Po tym czasie zdejmij folię z obciążeniem i dopiekaj ciasto kolejne 5-7 minut, aż się zarumieni, a następnie odstaw do wystygnięcia.

KROK 3

Mango obierz, wykrój pestki i zmiksuj na gładki mus. Do musu dodaj twaróg, cukier puder oraz mleczko kokosowe (łyżką delikatnie zdejmij tylko wierzchnią warstwę przypominającą ser - ok. 3/4 objętości puszki - bez płynu, który znajduje się na spodzie).

KROK 4

Całość miksuj do chwili połączenia się składników, a następnie wlej ciepłą żelatynę, cały czas miksując, aby równomiernie się rozprowadziła. Tak przygotowaną masę wylej na spód z ciasta i wstaw do lodówki, aby zastygła (najlepiej na całą noc).

KROK 5

Na drugi dzień ubij śmietanę. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Ubitą śmietanę wyłóż na tartę i chłódź przez około 2 godziny. Po tym czasie tarta jest gotowa do podania