Inspiracja INTERMARCHE

Tarta ze szparagami i pomidorami koktajlowymi

Tarta ze szparagami i pomidorami koktajlowymi

Główne składniki

  • Jaja z chowu ściółkowego Kotlina Natury

    Jaja z chowu ściółkowego Kotlina Natury

    M, 10 szt.(0,45zł/1szt.)

  • Pomidorki cherry

    Pomidorki cherry

    250 g

  • Szparagi zielone

    Szparagi zielone

    11,98zł/1kg

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Farsz
  • pęczek szparagów
  • kiść pomidorów koktajlowych
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

Tarta ze szparagami i pomidorami to doskonałe rozwiązanie na lekki obiad, przekąskę lub danie na piknik – smakuje świetnie zarówno podana od razu po upieczeniu jak również na zimno. Delikatne szparagi fantastycznie komponują się ze słodko-kwaśnym smakiem pomidorów.

Do wykonania tej tarty można wykorzystać szparagi zielone lub odmianę białą – obydwa rodzaje nadają się doskonale.

KROK 1

Mąkę, masło, jajko i szczyptę soli zagnieć energicznie na gładkie ciasto. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na około godzinę by je schłodzić.

KROK 2

Przygotuj masę jajeczno-śmietankową łącząc składniki w sporej misce z dodatkiem soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.

KROK 3

Schłodzonym ciastem wyłóż formę do tarty, nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach i podpiecz przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Na podpieczonym spodzie układaj naprzemiennie szparagi i przekrojone na pół pomidory

KROK 4

Na spód z warzywami wylej masę jajeczno-śmietankową. Umieść tartę w rozgrzanym piekarniku i piecz jeszcze około 40 minut.