Inspiracja INTERMARCHE

Tęczowy tort mascarpone z kremem czekoladowym

Tęczowy tort mascarpone z kremem czekoladowym

Składniki

  • Biszkopt
  • 5 jajek + 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej Reva
  • 1/3 szklanka mąki ziemniaczanej
  • Masa
  • 150 ml kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 300 g dżemu truskawkowego Paquito
  • 200 ml letniej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki cukru
  • 350 g kremu czekoladowego (np. krem Noikao Duo)
  • 250 g M&M's - ów
  • 500 g mascarpone
  • kilka pianek marshmallows

Sposób przygotowania

Pochodzący z Lombardii delikatny ser mascarpone to wyśmienity składnik tortu, który w połączeniu z czekoladowym kremem i truskawkowymi konfiturami tworzy doskonałą kompozycję smakową. Ten ładnie wyglądający i apetyczny deser, przełożony puszystym biszkoptem to pyszny i efektownie wyglądający deser, który można przygotowywać na wiele sposobów.

W Atelier Intermarche przedstawiamy wersję idealną dla dzieci - z kolorową tęczą i piankami stanowiacymi słodką dekorację

KROK 1

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszystą pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do chwili, aż się rozpuści. Do piany dodajemy żółtka (w sumie 7) i ponownie miksujemy. Obie mąki łączymy ze sobą i przesiewamy do jajek. Miksujemy na wolnych obrotach tylko do momentu połączenia się składników.

KROK 2

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt upuszczamy z wysokości i odstawiamy do wystygnięcia. Przestudzony biszkopt przekrawamy na 3 części.

KROK 3

Krem czekoladowy łączymy z mascarpone, cukrem i śmietanką, a następnie miksujemy na wolnych obrotach tylko do momentu połączenia się składników, by masa się nie zważyła.

KROK 4

Pierwszy blat delikatnie ponczujemy i wykładamy na niego połowę kremu. Przykrywamy drugim blatem który również delikatnie ponczujemy i rozsmarowujemy na nim konfiturę. Przykrywamy trzecim blatem i delikatnie dociskamy. Pozostałym kremem pokrywamy wierzch i boki tortu.

KROK 5

Na wierzchu układamy tęczę z m&m's - ów (pomijając kolor brązowy) i zakańczamy ją dwiema chmurkami wykonanymi z drobnych pianek marshmallow lub większych, pokrojonych w plasterki. Dół tortu również można udekorować m&m's - ami.