Inspiracja INTERMARCHE

Trifle na kawowym biszkopcie z filetowaną pomarańczą

Trifle na kawowym biszkopcie z filetowaną pomarańczą

Składniki

  • Biszkopt
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka oleju
  • 3 pomarańcze
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 200ml śmietanki 30%
  • łyżka kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania

Trifle to deser na bazie biszkoptu. Najlepszy biszkopt to ten własnoręcznie przygotowany w domu - wystarczy kilka składników i wyczarujemy doskonały, kawowy biszkopt, który stanie się podstawą pysznego deseru. W klasycznym wydaniu tego deseru występuje również krem custard, jednak nasza błyskawiczna wersja z bitą śmietanką jest równie pyszna! Do tego pyszne filetowane pomarańcze i mamy fantastyczny deser!

KROK 1

Przygotowanie biszkoptu: oddziel żółtka od białek. Żółtka jajek wraz z cukrem utrzyj na jasny, puszysty kogel-mogel. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie połącz białka z masą z żółtek. Przy pomocy sitka przesiej mąkę, proszek, skrobię oraz kawę do masy jajecznej i delikatnie połącz składniki łyżką.

KROK 2

Przełóż masę biszkoptową do formy (rozmiar ok. 30X20cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 12-15minut. Biszkopt całkowicie ostudź.

KROK 3

Filetowanie pomarańczy: każdy owoc obierz przy pomocy ostrego nożyka ze skóry tak by odkroić albedo. Wykrawaj fileciki owoców - miąższ pozbawiony skórek.

KROK 4

Zaparz z pozostałej łyżki kawy ok. 200 ml płynu i ostudź. W międzyczasie ubij śmietankę na puszysty krem.

KROK 5

W każdym pucharku umieść porcję śmietanki, kawałki nasączonego delikatnie w kawie biszkoptu oraz kilka filecików pomarańczowych i posyp delikatnie cynamonem. Powtórz czynność ponownie do zapełnienia pucharków.