Inspiracja INTERMARCHE

Warzywna frittata z fasolką, groszkiem i brokułami

Warzywna frittata z fasolką, groszkiem i brokułami

Główne składniki

  • Brokuł

    Brokuł

    500g

  • Groszek mrożony Saint Eloi

    Groszek mrożony Saint Eloi

  • Jaja z chowu ściółkowego Kotlina Natury

    Jaja z chowu ściółkowego Kotlina Natury

    M, 10 szt.(0,45zł/1szt.)

Składniki

  • 3 jajka
  • kilka różyczek brokuła
  • 2 łyżki mrożonego groszku
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz
  • 10-12 fasolek szparagowych

Sposób przygotowania

Francuzi mają omlet, Hiszpanie tortillę, a Włosi frittatę. Przepisów na tę potrawę jest zatrzęsienie, ponieważ w dużej mierze bazuje na tym, co akurat mamy w lodówce. My proponujemy wersję warzywną: z brokułami, fasolką szparagową i groszkiem. Smakuje na ciepło i na zimno.

KROK 1

Warzywa gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Jajka ubijamy z mlekiem, solą i pieprzem. Na patelni podgrzewamy oliwę i wylewamy na nią jajka.

KROK 2

Na wierzchu układamy warzywa, zmniejszamy gaz do minimum i przykrywamy patelnię.

KROK 3

Całość smażymy do chwili, aż wierzch frittaty będzie ścięty.