Inspiracja INTERMARCHE

Wiosenna sałatka łososiowa z pomelo i grzankami

Wiosenna sałatka łososiowa z pomelo i grzankami

Główne składniki

  • Sałata

    Sałata

Składniki

  • ok. 10 liści sałaty (może być rzymska)
  • 1/2 łodygi selera naciowego
  • 3-4 krążki czerwonej cebuli
  • 3-4 truskawki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • Kilka kropli soku z cytryny
  • Odrobina pieprzu
  • mała kiść winogron
  • 50 g wędzonego łososia
  • 2 cząstki pomelo
  • 3-4 małe kromki z bułki pełnoziarnistej

Sposób przygotowania

Wraz z nadejściem cieplejszych dni często myślimy o tym, by zmienić swoje menu na nieco lżejsze, niż w zimie. Jeśli chcesz, by na Twoim talerzu zagościła wiosna, sięgnij po przepis na wiosenną sałatkę z łososiem!

Ta pyszna i lekka przekąska oprócz wędzonego łososia składa się z selera naciowego i cebuli, a winogrona, truskawki i pomelo doskonale wzbogacają jej smak. Dodatki w postaci chrupiących grzanek z czosnkiem nadają jej charakteru, a sos na bazie oliwy i miodu idealnie dopełnia całości.

Zaproś wiosnę do swojego menu!

KROK 1

Talerz wyłóż sałatą. Na sałacie ułóż pokrojonego w mniejsze kawałki łososia, połówki truskawek, krążki cebuli, winogrona, pokrojone w mniejsza kawałki cząstki pomelo i drobno pokrojoną łodygę selera.

KROK 2

Składniki sosu dodaj do siebie i energicznie mieszaj do chwili połączenia się.

KROK 3

Na mocno nagrzanej patelni przygotuj grzanki (do chwili zarumienienia się z obu stron), a następnie natrzyj je przeciętym ząbkiem czosnku.

KROK 4

Grzanki umieść między sałatą, a całość polej wcześniej przygotowanym sosem.