Inspiracja INTERMARCHE

Wołowina po burgundzku - klasyka francuskiego smaku - Tydzień Francuski

Wołowina po burgundzku - klasyka francuskiego smaku - Tydzień Francuski

Główne składniki

  • Cebula dymka

    Cebula dymka

  • POLĘDWICA WOŁOWA

    POLĘDWICA WOŁOWA

  • Pieczarki

    Pieczarki

Składniki

  • 500 g chudej wołowiny
  • 4 średnie cebule dymki
  • 200 g drobnych pieczarek
  • 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 4 gałązki tymianku
  • 4 galązki rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 375 ml dobrego czerwonego, wytrawnego wina

Sposób przygotowania

Wołowina po burgundzku (z fr. boeuf bourguignon)  to klasyka kuchni francuskiej.  Możesz zaprosić ją do swojego menu i cieszyć się tradycyjnymi smakami Francji we własnej kuchni.

Oryginalnie przyrządzona, z dodatkiem czerwonego wytrawnego wina, zadowoli nawet wymagających koneserów sztuki kulinarnej. Najlepiej przyrządzić ją na bazie wina z Burgundii, choć inne czerwone też dobrze się skomponuje i uwydatni wszelkie walory, które skrywa w sobie wołowina.

Mięso podane w taki sposób doskonale sprawdzi się zarówno podczas niedzielnego obiadu, jak i podczas eleganckiej kolacji dla gości.

Voila!

KROK 1

Marchewkę pokrój w grubą kostkę. Szalotki przekrój na pół, czosnek posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej czosnek oraz szalotki.

KROK 2

Dodaj wołowinę pokrojoną w grubą kostkę i przesmaż całość do uzyskania lekko brązowego koloru (około 6 minut).

KROK 3

Do garnka dodaj bulion i gotuj go do zmniejszenia objętości o połowę. Dodaj pozostałe składniki i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 - 2 godziny, aż wołowina będzie miękka.

KROK 4

Wyjmij bouquet garni i zredukuj sos. Potrawę dobrze podawać z bagietką lub ziemniakami au gratin.