Inspiracja INTERMARCHE

Żurek z jajami przepiórczymi podawany w chlebie

Żurek z jajami przepiórczymi podawany w chlebie

Główne składniki

  • Biała kiełbasa parzona, Nasze Pyszności

    Biała kiełbasa parzona, Nasze Pyszności

  • Jaja przepiórcze

    Jaja przepiórcze

  • Włoszczyzna

    Włoszczyzna

Składniki

  • Chleb na żurek (4 bochenki)
  • 1 kg mąki pszennej
  • 14 g suszonych drożdży lub 50 g drożdży świeżych
  • 550 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 2-3 łyżki płatków owsianych
  • Żurek
  • 1 litr zakwasu
  • 4 litry wody
  • 6 kawałków białej kiełbasy
  • 20 jaj przepiórczych
  • 150 ml śmietany 12%
  • pęczek włoszczyzny
  • pół pęczku natki pietruszki
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy, sól i pieprz do smaku
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 małe, suszone borowiki

Sposób przygotowania

Żurek to idealna zupa dla wszystkich miłośników kwaśnych smaków. Jest specjalnością kuchni polskiej i często pojawia się na polskich stołach.

Serwowanie tej zupy w chlebie jest ukłonem w kierunku staropolskiej tradycji, natomiast zamiast tradycyjnych jaj kurzych proponujemy podać żurek z jajami przepiórczymi - doda mu to odrobiny wykwintności i sprawi, że będzie ciekawym i nietuzinkowym daniem.

Pamiętaj, że jeśli chcesz upiec chlebowe misy, musisz mieć na to odpowiednio dużo czasu - chleby najlepiej smakują, gdy są upieczone dzień przed podaniem żurku. Ale zapewniamy, że warto!

KROK 1

Mąkę połącz z drożdżami, solą i cukrem, a następnie dodaj wodę i olej. Ciasto zagniataj przez około 10 minut (będzie dość zwarte, ale takie powinno być). Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, by wyrosło.

KROK 2

Kiedy ciasto wyrośnie, podziel je na 4 części i uformuj z nich kulki, które ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na około 20 minut. Kulki możesz ułożyć na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub piec je w małych, okrągłych naczyniach żaroodpornych.

KROK 3

Wyrośnięte bochenki posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem i posyp płatkami owsianymi. Chleby piecz przez około 30 minut w 200°C, a następnie odłóż je do całkowitego wystygnięcia (najlepiej upiec je dzień wcześniej). Przed podaniem odetnij wierzch chlebka, wydrąż go i wypełnij kiełbasą, jajkami i żurkiem.

KROK 4

Do wody dodaj małą, pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę, pół pietruszki, kawałek selera, natkę oraz grzyby i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut. Dodaj kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i opaloną cebulę i gotuj kolejne 20 minut, tym razem już bez przykrycia.

KROK 5

Po tym czasie do wywaru dodaj zakwas, a po około 5 minutach zahartowaną wrzątkiem śmietanę. Żurek dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotuj jeszcze kilka minut.  Żurek podawaj w chlebie z pokrojoną w plasterki kiełbasą i ugotowanymi na twardo jajkami.