Wybierz połączenie smakowe, na kóre masz ochotę Wróć

  • Mieszanka do fondue Paturages

    Mieszanka do fondue Paturages

  • z tym produktem
    możesz przygotować
    połączenia smakowe:

  • Francuska nuta

    Klasyczne francuskie smaki w Twojej kuchni. Spróbuj prostych i szybkich dań godnych prawdziwego kulinarnego mistrza!

    • Serowe fondue z czosnkiem i gałką muszkatołową - Tydzień Francuski

      Serowe fondue z czosnkiem i gałką muszkatołową - Tydzień Francuski

      Nazwa fondue pochodzi od francuskiego słowa "fondre", które dosłownie oznacza "topić się". Potrawa ma co prawda swoje korzenie w Szwajcarii, ale tak mocno przyjęła się we Francji, że na świecie często postrzegana jest jako francuska właśnie. Jeśli do jej przygotowania wykorzystamy w dodatku francuskie sery, podczas jedzenia będziemy mogli poczuć się jak nad Sekwaną.

      Fondue stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnych przekąsek i atrakcję podczas spotkań w gronie znajomych. Śmiało można rzec, że to pyszna zabawa dla wszystkich.

      PROPOZYCJE DODATKÓW DO FONDUE

      Pieczywo. Klasycznym dodatkiem jest bagietka, ale możesz również podać pokrojoną w kostkę bułkę wieloziarnistą lub pumpernikiel.

      Dodatki mięsne. Najlepiej sprawdza się pokrojony na niewielkie kawałki kabanos lub inna, podsuszana kiełbasa.
      Dodatki warzywne. Tu w zasadzie nie ma ograniczeń i do fondue możesz podać swoje ulubione warzywa. Do sera idealnie pasuje zblanszowany brokuł, papryka, pomidorki koktajlowe, podduszone pieczarki czy seler naciowy.
      Dodatki owocowe. Jednym z najlepszych dodatków do serowego fondue są świeże figi, więc w sezonie warto je wykorzystać. Również winogrona, zarówno w wersji zielonej jak i fioletowej, idealnie komponują się ze smakiem sera, ale możesz także podać do niego cząstki mandarynki lub pokrojoną w kostkę gruszkę.
      Alkohol. Jeśli fondue nie będzie spożywane przez dzieci, do sera możesz dodać 1 lub 2 łyżki białego wina.