Wybierz połączenie smakowe, na kóre masz ochotę Wróć

  • Figi

    Figi

  • z tym produktem
    możesz przygotować
    połączenia smakowe:

  • Polskie smaki

    Przypomnij sobie smaki dzieciństwa. Przepisy tradycyjnej, polskiej kuchni jak również ich wersje z nowoczesnym akcentem.

    • Kaczka z figami i winogronami

      Kaczka z figami i winogronami

      Aromatyczny i delikatny filet z kaczki pieczony z figami podawany ze smażonymi na maśle winogronami to pyszna propozycja na rodzinny obiad. 

      • Łatwe
      • 45 min
  • Poranek pełen smaku

    Koniec z nudnymi śniadaniami! Przygotuj coś pysznego i pozytywnie rozpocznij dzień!

    • Owsianka z figami

      Owsianka z figami

      Znudziły Ci się klasyczne kanapki? Na śniadanie przygotuj pyszną i zdrową owsiankę z pieczoną figą i orzechami makadamia. Pyszny przepis na urozmaicenie codziennych śniadań.

      • Łatwe
      • 15 min
  • Słodki grzech

    Spraw sobie odrobinę słodkiego szaleństwa. Desery warte grzechu!

    • Tiramisu piernikowe z figami

      Tiramisu piernikowe z figami

      Tiramisu w nowej korzennej wersji. Biszkopty zastąpione zostały pierniczkami a krem wzbogacony cynamonem. Dodatek likieru migdałowego stanowi pyszne uzupełnienie deseru. Doskonała propozycja deseru na zimę.

      • Łatwe
      • 30 min
  • Harmonia przekąsek

    Proste i smaczne przekąski do przygotowania w zaledwie kilka chwil. Będą królować na każdym spotkaniu towarzyskim!

    • Pizzerinki z figami, szynką i serem pleśniowym

      Pizzerinki z figami, szynką i serem pleśniowym

      Tym razem przygotowaliśmy dla Was danie, które łączy w sobie nutę egzotyki rodem z tropikalnego raju oraz wykwintność tradycyjnej kuchni europejskiej. Niepowtarzalny smak figi sprawia, że dobrze znane nam danie nabiera nowego wyrazu. W połączeniu z rukolą pizzerinki będą z całą pewnością ozdobą każdego stołu, a zaskoczeni goście na długo zapamiętają ten nietuzinkowy  posiłek. Palce lizać!

  • Francuska nuta

    Klasyczne francuskie smaki w Twojej kuchni. Spróbuj prostych i szybkich dań godnych prawdziwego kulinarnego mistrza!

    • Serowe fondue z czosnkiem i gałką muszkatołową - Tydzień Francuski

      Serowe fondue z czosnkiem i gałką muszkatołową - Tydzień Francuski

      Nazwa fondue pochodzi od francuskiego słowa "fondre", które dosłownie oznacza "topić się". Potrawa ma co prawda swoje korzenie w Szwajcarii, ale tak mocno przyjęła się we Francji, że na świecie często postrzegana jest jako francuska właśnie. Jeśli do jej przygotowania wykorzystamy w dodatku francuskie sery, podczas jedzenia będziemy mogli poczuć się jak nad Sekwaną.

      Fondue stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnych przekąsek i atrakcję podczas spotkań w gronie znajomych. Śmiało można rzec, że to pyszna zabawa dla wszystkich.

      PROPOZYCJE DODATKÓW DO FONDUE

      Pieczywo. Klasycznym dodatkiem jest bagietka, ale możesz również podać pokrojoną w kostkę bułkę wieloziarnistą lub pumpernikiel.

      Dodatki mięsne. Najlepiej sprawdza się pokrojony na niewielkie kawałki kabanos lub inna, podsuszana kiełbasa.
      Dodatki warzywne. Tu w zasadzie nie ma ograniczeń i do fondue możesz podać swoje ulubione warzywa. Do sera idealnie pasuje zblanszowany brokuł, papryka, pomidorki koktajlowe, podduszone pieczarki czy seler naciowy.
      Dodatki owocowe. Jednym z najlepszych dodatków do serowego fondue są świeże figi, więc w sezonie warto je wykorzystać. Również winogrona, zarówno w wersji zielonej jak i fioletowej, idealnie komponują się ze smakiem sera, ale możesz także podać do niego cząstki mandarynki lub pokrojoną w kostkę gruszkę.
      Alkohol. Jeśli fondue nie będzie spożywane przez dzieci, do sera możesz dodać 1 lub 2 łyżki białego wina.