Wybierz połączenie smakowe, na kóre masz ochotę Wróć

  • Gruszka

    Gruszka

  • z tym produktem
    możesz przygotować
    połączenia smakowe:

  • Polskie smaki

    Przypomnij sobie smaki dzieciństwa. Przepisy tradycyjnej, polskiej kuchni jak również ich wersje z nowoczesnym akcentem.

    • Gęś pieczona z gruszkami i korzennymi przyprawami

      Gęś pieczona z gruszkami i korzennymi przyprawami

      Tradycyjna, pyszna gęś idealna na spotkania rodzinne i święta. Gęsina wraca do łask. Od kilku lat coraz częściej mięso gęsi gości na naszym stole dlatego proponujemy przepis na trochę inną gęś - nie z jabłkami ani kaszą ale aromatycznymi gruszkami. Spróbuj koniecznie!

      • Łatwe
      • 30 min
    • Pierś z kaczki z gruszką w piwie i miodzie

      Pierś z kaczki z gruszką w piwie i miodzie

      Smażona pierś z kaczki w aromatycznym sosie miodowo piwnym podana z korzenną gruszką. Smaczne danie a jego przygotowanie jest prostsze niż Ci się wydaje. Tak przygotowana pierś jest soczysta i ma chrupiącą skórkę. Polecamy!

      • Łatwe
      • 95 min
  • Francuska nuta

    Klasyczne francuskie smaki w Twojej kuchni. Spróbuj prostych i szybkich dań godnych prawdziwego kulinarnego mistrza!

    • Gruszka

      Gruszka "Piękna Helena"

      Delikatna gruszka oblana pyszną, aksamitną czekoladą. Idealny deser w stylu francuskim

      • Łatwe
    • Serowe fondue z czosnkiem i gałką muszkatołową - Tydzień Francuski

      Serowe fondue z czosnkiem i gałką muszkatołową - Tydzień Francuski

      Nazwa fondue pochodzi od francuskiego słowa "fondre", które dosłownie oznacza "topić się". Potrawa ma co prawda swoje korzenie w Szwajcarii, ale tak mocno przyjęła się we Francji, że na świecie często postrzegana jest jako francuska właśnie. Jeśli do jej przygotowania wykorzystamy w dodatku francuskie sery, podczas jedzenia będziemy mogli poczuć się jak nad Sekwaną.

      Fondue stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnych przekąsek i atrakcję podczas spotkań w gronie znajomych. Śmiało można rzec, że to pyszna zabawa dla wszystkich.

      PROPOZYCJE DODATKÓW DO FONDUE

      Pieczywo. Klasycznym dodatkiem jest bagietka, ale możesz również podać pokrojoną w kostkę bułkę wieloziarnistą lub pumpernikiel.

      Dodatki mięsne. Najlepiej sprawdza się pokrojony na niewielkie kawałki kabanos lub inna, podsuszana kiełbasa.
      Dodatki warzywne. Tu w zasadzie nie ma ograniczeń i do fondue możesz podać swoje ulubione warzywa. Do sera idealnie pasuje zblanszowany brokuł, papryka, pomidorki koktajlowe, podduszone pieczarki czy seler naciowy.
      Dodatki owocowe. Jednym z najlepszych dodatków do serowego fondue są świeże figi, więc w sezonie warto je wykorzystać. Również winogrona, zarówno w wersji zielonej jak i fioletowej, idealnie komponują się ze smakiem sera, ale możesz także podać do niego cząstki mandarynki lub pokrojoną w kostkę gruszkę.
      Alkohol. Jeśli fondue nie będzie spożywane przez dzieci, do sera możesz dodać 1 lub 2 łyżki białego wina.

  • Lekka słodycz

    Odrobina słodyczy w wersji light! Pyszne przepisy na słodkie, lekkie desery.

    • Gruszka z puree pietruszkowym i bezami

      Gruszka z puree pietruszkowym i bezami

      Intrygujące połączenie gruszki i pietruszki to doskonały przepis na jesienny deser. Aromatyczny i niecodzienny, a do tego niskokaloryczny. 

      • Łatwe
  • Włoski temperament

    Zapraszamy na kulinarną podróż do gorącej Italii. Przepisy na pyszne dania z prawdziwym włoskim charakterem.

    • Gruszka zawijana w szynkę parmeńską

      Gruszka zawijana w szynkę parmeńską

      Przepis na prostą przekąskę we włoskim stylu - lekką, prostą, idealną na wieczór przy winie. Doskonała na letnie dni, ale i zimą pozwoli wrócić myslami do słonecznej Italii.

      • Łatwe
  • Harmonia przekąsek

    Proste i smaczne przekąski do przygotowania w zaledwie kilka chwil. Będą królować na każdym spotkaniu towarzyskim!

    • Gruszki zapiekane z serem gorgonzola i orzechami włoskimi

      Gruszki zapiekane z serem gorgonzola i orzechami włoskimi

      Doskonałe połączenie słodkiej gruszki i wytrawnego smaku sera gorgonzola. Prosta przystawka, doskonała na chłodne wieczory. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do wina. Przepis szybki i smaczny.

      • Łatwe
      • 40 min
    • Gruszki zapiekane z serem pleśniowym i żurawiną

      Gruszki zapiekane z serem pleśniowym i żurawiną

      Prosta i smaczna przekąska doskonała na jesienno - zimowe wieczory. Słodko - wytrawne połączenie smaków idealnie charmonizuje z winem. 

      • Łatwe
  • Słodki grzech

    Spraw sobie odrobinę słodkiego szaleństwa. Desery warte grzechu!

    • Gruszkowe ciasto z delikatnym musem i kremem śmietankowym

      Gruszkowe ciasto z delikatnym musem i kremem śmietankowym

      Rozpoczyna się sezon na aromatyczne, rumiane gruszki. Grzechem wręcz byłoby nie skorzystać z tych dobrodziejstw natury. W Atelier Intermarche zachęcamy do delektowania się tymi soczystymi owocami w postaci pysznego trójwarstwowego ciasta.  

      • Łatwe
      • 60 min
    • Tarta makowa z gruszkami

      Tarta makowa z gruszkami

      Znudził Ci się tradycyjny makowiec? Przygotuj pyszną tartę makową z gruszkami w syropie. Doskonała alternatywa na święta. Ciasto pięknie się prezentuje i jest pyszne. Idealny przepis na Boże Narodzenie.

      • Łatwe
      • 90 min
  • Wykwintne

    Masz ochotę na bardziej wyrafinowaną kuchnię? Polecamy przepisy na specjalną okazję. Zostań mistrzem kulinarnym już dziś!

    • Zupa krem z gruszką

      Zupa krem z gruszką

      Rozgrzewająca i aksamitna zupa krem z gruszki z płatkami chilli. Doskonała na jesień i nie tylko. Rozpocznij kulinarną przygodę razem z Atelier Intermarche!

      • Łatwe