Połączenie smakowe
Cannelloni w sosie pomidorowym na bazie czerwonego wina

Główne składniki
-
Czerwone wino
-
Mięso wieprzowe z łopatki mielone
-
Pomidory bez skórki, Saint Eloi
krojone, całe, 400g
Składniki
- 500g łopatki wieprzowej
- 125g makaronu canelloni
- 2 puszki krojonych pomidorów
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego
- 2-3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 kieliszki czerwonego wina
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- sól i pieprz do smaku
- cukier do smaku
- 1/2 szkl. wody
- papryka słodka, czosnek
- kminek mielony
- pieprz ziołowy
- bazylia
- oregano
Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w kostkę. Dzielimy na pół i podsmażamy na patelni, na odrobinie oleju ( każda część na innej ). Na jedną patelnię dodajemy zmielone mięso z łopatki, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, mielonym kminkiem, pieprzem ziołowym, papryką słodką. Lekko podpiekamy. Studzimy.
Na drugą patelnię dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, podpiekamy do zeszklenia. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy. Dodajemy cynamon, wino, koncentrat i wodę. Gotujemy do czasu, gdy sos się zredukuje o ok. połowę .
Opcjonalnie : dodajemy oregano, bazylię.
Wystudzonym mięsem faszerujemy rurki makaronu (nie gotujemy ich wcześniej). Przygotowujemy naczynie żaroodporne - na dno wylewamy kilka łyżek sosu, układamy gotowe makaronowe rurki i zalewamy je resztą sosu ( gdy jest go zbyt mało można dodać odrobinę wody). Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 190 stopniach z termoobiegiem 25-30 minut. Po 20 warto sprawdzić czy makaron piecze się równo i w razie potrzeby odwrócić rurki lub dolać odrobinę wody .