Połączenie smakowe
Ciasto marchewkowe

Główne składniki
-
Marchewka
-
Rodzynki sułtańskie Bouton d'Or
200 g,
-
Wiórki kokosowe Bouton d'Or
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 pełna łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 pełne szklanki startej marchewki
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 3 jaja
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki maślanki
Sposób przygotowania
Jajka ubija z cukrem na puszystą masę, przez około 8 minut. Do masy jajecznej dodaj olej oraz maślankę i zmiksuj, aby składniki się połączyły. Cały czas miksując dodawaj po łyżce mąki wymieszanej z solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Kiedy ciasto będzie gładkie i jednolite, dodaj marchewkę, orzechy, kokos oraz rodzynki. Wymieszaj dokładnie łyżką, a następnie przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 40-50 minut (do czasu, aż wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy po wyjęciu).
Przestudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.