• Łatwe
Wróć

Połączenie smakowe

Bezowe gniazdka z bitą śmietaną i truskawkowo-rabarbarową frużeliną

Bezowe gniazdka z bitą śmietaną i truskawkowo-rabarbarową frużeliną

Główne składniki

  • Rabarbar

    Rabarbar

  • Truskawki

    Truskawki

  • Śmietana kremówka 30% Paturages

    Śmietana kremówka 30% Paturages

    200 ml

Składniki

  • bezy (4 sztuki)
  • 3 białka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 150 g cukru
  • frużelina
  • 2 laski cienkiego mocno dojrzałego rabarbaru
  • 350 g truskawek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 150 ml wody
  • bita śmietana
  • 350 ml kremówki
  • 1 pełna łyżka cukru pudru
  • 4 płaskie łyżeczki konfitury z łatków róży

Sposób przygotowania

Przygotuj bezy:

Białka ubij na sztywną pianę a następnie dodaj po łyżce cukru i miksuj do czasu, aż cukier się rozpuści. Do sztywnej, mocno błyszczącej piany dodaj sok z cytryny.

Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Białka przełóż do rękawa cukierniczego i formuj gniazdka o średnicy ok. 10 cm. Bezy wstaw do nagrzanego do 100 stopni piekarnika i susz przy lekko uchylonych drzwiczkach przez około 1,5 godziny (beza nie powinna się zbytnio przyrumienić). Bezę pozostaw na blaszce do wystygnięcia a następnie delikatnie zdejmij ją z papieru.

Przygotuj frużelinę:

Pokrojony rabarbar oraz truskawki umieść w garnku z grubym dnem, dodaj 100 ml wody i cukier. Gotuj na małym ogniu przez 5-6 minut, a następnie dodaj mąkę wymieszaną z 50 ml wody i cały czas mieszając podgrzewaj do chwili aż sos zgęstniej. Od razu po zagotowaniu zdejmij frużelinę z ognia i odstaw do wystygnięcia.

Ubij śmietanę z cukrem

Na spodzie każdego gniazdka rozsmaruj łyżeczkę konfitury z róży, na to nałóż bitą smietanę. Wierzch obficie polej owocami.

Podawaj od razu.