• Średnie
Wróć

Połączenie smakowe

Cannelloni w sosie pomidorowym na bazie czerwonego wina

Cannelloni w sosie pomidorowym na bazie czerwonego wina

Główne składniki

  • Czerwone wino

    Czerwone wino

  • Mięso wieprzowe z łopatki mielone

    Mięso wieprzowe z łopatki mielone

  • Pomidory bez skórki, Saint Eloi

    Pomidory bez skórki, Saint Eloi

    krojone, całe, 400g

Składniki

  • 500g łopatki wieprzowej
  • 125g makaronu canelloni
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 2-3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 kieliszki czerwonego wina
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • sól i pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • 1/2 szkl. wody
  • papryka słodka, czosnek
  • kminek mielony
  • pieprz ziołowy
  • bazylia
  • oregano

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w kostkę. Dzielimy na pół i podsmażamy na patelni, na odrobinie oleju ( każda część na innej ). Na jedną patelnię dodajemy zmielone mięso z łopatki, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, mielonym kminkiem, pieprzem ziołowym, papryką słodką. Lekko podpiekamy. Studzimy.

Na drugą patelnię dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, podpiekamy do zeszklenia. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy. Dodajemy cynamon, wino, koncentrat i wodę. Gotujemy do czasu, gdy sos się zredukuje o ok. połowę .
Opcjonalnie : dodajemy oregano, bazylię.

Wystudzonym mięsem faszerujemy rurki makaronu (nie gotujemy ich wcześniej). Przygotowujemy naczynie żaroodporne - na dno wylewamy kilka łyżek sosu, układamy gotowe makaronowe rurki i zalewamy je resztą sosu ( gdy jest go zbyt mało można dodać odrobinę wody). Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 190 stopniach z termoobiegiem 25-30 minut. Po 20 warto sprawdzić czy makaron piecze się równo i w razie potrzeby odwrócić rurki lub dolać odrobinę wody .