• Łatwe
Wróć

Połączenie smakowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Główne składniki

  • Marchewka

    Marchewka

  • Rodzynki sułtańskie Bouton d'Or

    Rodzynki sułtańskie Bouton d'Or

    200 g,

  • Wiórki kokosowe Bouton d'Or

    Wiórki kokosowe Bouton d'Or

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 pełne szklanki startej marchewki
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki maślanki

Sposób przygotowania

Jajka ubija z cukrem na puszystą masę, przez około 8 minut. Do masy jajecznej dodaj olej oraz maślankę i zmiksuj, aby składniki się połączyły. Cały czas miksując dodawaj po łyżce mąki wymieszanej z solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Kiedy ciasto będzie gładkie i jednolite, dodaj marchewkę, orzechy, kokos oraz rodzynki. Wymieszaj dokładnie łyżką, a następnie przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy.

Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 40-50 minut (do czasu, aż wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy po wyjęciu).

Przestudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.