• Łatwe
Wróć

Połączenie smakowe

Croissant z pieczonymi bananami i czekoladą - Tydzień Francuski

Croissant z pieczonymi bananami i czekoladą - Tydzień Francuski

Główne składniki

  • Banany

    Banany

  • Croissant

    Croissant

  • Czekolada mleczna

    Czekolada mleczna

Składniki

  • 2 croissanty
  • 2 małe banany
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 200 ml + 3 łyżki śmietanki kremówki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania

Banany pokrój w plasterk i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posmaruj  je sokiem z cytryny oraz miodem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz około 20 minut.

Połamaną czekoladę połącz z 3 łyżkami kremówki i rozpuść w kąpieli wodnej do chwili, aż uzyskasz jednolity sos.

Pozostałą kremówkę ubij na sztywno.

Croissanty przekrój na pół i podpiecz na suchej patelni grillowej (miąższem do patelni). Ciepłe croissanty przełóż na talerz, ułóż na nich upieczone banany i porcję bitej śmietany. Bitą śmietanę polej przestudzonym sosem czekoladowym.

Podawaj od razu.